Într-o definiţie cât se poate de concisă, romul este o băutura alcoolică obţinută prin distilarea zahărului din trestie fermentat sau a melasei, un produs secundar rezultat în procesul de fabricare al zaharului. Romul a fost pentru prima oara produs în secolul al XVII-lea, aici, în Caraibe, cel mai probabil în insula Barbados. Această băutură are o asociere faimoasă cu marinarii şi cu piraţii (din Caraibe), deoarece se consumă întotdeauna la bord, în baza unei raţii zilnice.
Astfel, în Punta Cana există o fabrică de rom autentic, care utilizează rețete vechi de 300 de ani. Aromele disponibile sunt cafea, ananas, banane, fructul pasiunii, nucă de cocos, lapte de nucă de cocos, lămâie și mamajuana (un amestec de rom, vin roșu și miere ce se îmbibă într-o sticlă cu coajă de copac și ierburi). De asemenea, poţi cumpăra de aici romul tradiţional, în sticle decorate manual.