Santorini, destinația 99,99% perfectă!
Sunt puține locuri perfecte pe lume, dar s-ar putea ca Santorini să fie în topul candidaților. Hipsteri, familiști, pensionari, corporatiști în pauza de încărcat bateriile – Santorini e locul care unește temperamentele și gusturile.
Santorini (Grecia) e probabil pe bucket list-ul multora dintre voi și pe bună dreptate! Cine ajunge acolo e fermecat pentru totdeauna. De zeci de ani, Santorini se află în topul recomandărilor pentru vacanțe romantice cu mult farmec local. Insula este perfectă pentru oamenii cei mai dinamici sau cei mai obosiți, pentru luna de miere sau pentru oamenii care, pur și simplu, caută frumosul. În plus, există şi zboruri directe, charter sau individuale cu plecare din mai multe oraşe ale României.
Ești interesat/ă de o vacanță în Santorini?
Santorini, un loc cu o istorie unică!
Una dintre cele mai mari erupții vulcanice de pe Pământ, care a avut loc acum 3,600 de ani, nu doar a creat mitul Atlantidei și a dus dispariția civilizației minoice, ci a reconfigurat insula și i-a dat un loc aparte între insulele grecești.
Santorini este o destinație de top pentru lunile de miere; o mică industrie de care merită să profiți, pentru că grecii sunt gata să se bucure alături de tine și să îți ofere ce au mai bun pentru această vacanță cu totul și cu totul specială!
Numele insulei vine de la biserica ridicată pe insulă pentru Sfânta Irene (Santa Rini). Aproape oriunde în Satorini, vezi faleze înalte de sute de metri, cu nisipuri vulcanice rosii și negre, cu străduțe șerpuite și case albe cu acoperișuri albastre, așezate în pereți vulcanici și de lavă pietrificată.
Ce găseşti atât de special în Santorini?
Așezările
Insula are doar 15000 de localnici și 13 orășele și sate, ce pot fi numărate fără ezitare printre atracțiile insulei.
Fira
La vest se află spectaculoasa capitală a insulei, situată la 10 km de portul Athinios, așezată pe o faleză înaltă de aproape 300 m, într-un perete vulcanic. Din port se poate ajunge aici cu funicularul. Dacă te simți în formă, poți urca 600 de trepte; dacă ai chef de ceva original, poți ajunge călare pe măgar.
Akrotiri
Dacă mergi spre sud vei da de o așezare parcă desprinsă din legende. De data asta, chiar așa și e: Akrotiri este cel mai renumit dintre orașele minoice, considerat a fi printre ultimele orașe pierdute ale Atlandidei.
Kamari
La sud-est, la 10 km de Fira, se află un orășel reconstruit după cutremurul din 1956 și devenit cel mai important punct al insulei. Plaja e presărată cu pietricele rotunde, nisipul e aproape negru, iar apa e demnă de cele mai frumoase cărți poștale, curată și limpede. Kamari poate părea adormit, dar centrul e foarte animat, plin de restaurante, taverne, baruri ș tot soiul de magazine.
Oia
Oia e unul dintre cele mai frumoase locuri din Santorini. Construit pe stâncă, cu casele îngropate în lavă vulcanică, Oia e celebru pentru apusurile magice care se văd de la terasele dinspre mal. După-masa, oamenii se înșiră ca la spectacol, la mese, de-a lungul străzilor sau pe plajă, și aplaudă momentul intrării soarelui în apă și culorile incredibile ale apusului.
Perissa
Dacă vrei să ai parte și de frumusețea cu iz antic a insulei, dar și de dinamismul unei așezări contemporane, poți alege Perissa. E noul hub turistic, cu construcții moderne și acces către Thira antică, pe muntele Mesa Vouno. Pentru pasionații de istorie, Perissa și Mesa Vouno sunt o comoară.
Megalochori și Messaria
În centrul insulei sunt aceste două așezări care au cam de toate: biserici pline de istorie, circuite pentru degustări de vinuri, shopping pentru toate gusturile și buzunarele și zeci de taverne înșiruite pe străduțe înguste și întortocheate.
Caldera (și dincolo de ea)
Nu se poate vorbi de Santorini fără să vorbești despre această fabuloasă depresiune creată de aceeași celebră erupție vulcanică de acum 3,600 de ani. Se se întinde pe aproape 2 km și are un diametru de peste 6 km. Caldera este considerată una dintre minunile naturale ale planetei: nu pleca din Santorini fără să o vezi.
Dincolo de ea, însă, mai sunt zeci de locuri spectaculoase și unice:
Muntele Profetului Ilie, cel mai înalt vârf al insulei, cu o panoramă spectaculoasă.
Nea Kameni, o insuliță vulcanică nelocuită,, la care se ajunge cu vaporaşul.
Cluburile de noapte. Știu, nu sunt pentru toate gusturile, dar Enigma şi Koo sunt printre cele mai cosmopolite cluburi din Europa.
Mai sunt atâtea de făcut în Santorini încât n-aș ști unde să mă opresc: situl arheologic Akrotiri, muzeele de preistorie, etnologie, arheologice, Muzeul Vinului, mănăstirea profetului Elias, expoziția de picturi rupestre (merită, zău!) și încă multe alte locuri magice. Iar dacă ești într-o vacanță obișnuită, să știi că, în Santorini, tot specială va fi!
Și atunci, de ce am spus că Santorini este o destinație doar 99,99% perfectă?
Nu știu. Am vrut să scriu 100%, dar m-am gândit să las un micro-procent, cum se spune, ca să nu mâniem zeii 🙂
Cauţi şi tu o vacanţă în Santorini? Iţi ofer, cu plăcere, recomandări!