Paris, je t’aime nemăsurat
Ah, Paris… o vacanță aici nu seamănă cu nimic altceva. Unele orașe par să se confunde cu ușurință, au locuri comune, sunt, in fine, niște orașe ca oricare altele, cu atracții și obiective turistice felurite.
Dar Parisul este mai mult decât atât. Nu e din cauza turnului Eiffel, nu e din cauza Arcului de Triumf, nu e din cauza Senei sau a altor obiective turistice anume. E din cauza tuturor acestora, dar mai ales pentru că are aerul acela, în același timp boem și rafinat, in același timp populat și rarefiat, in același timp accesibil și rezervat. E definiția eleganței. E unic.
Unii merg în vacanţă la Paris ca să se fotografieze în fața turnului Eiffel, gigantul construit în doar trei ani și inaugurat în 1889. Alții vor să bifeze Arcul de Triumf, inaugurat în 1836 după 30 de ani de construcție (și după care e modelat și Arcul bucureștean, evident). Alţii poate preferă o plimbare pe Sena cu vaporaşul sau poate, pur şi simplu vor să savureze o cafea într-una din numeroasele cafenele cochete, pariziene. Iar numeroase familii cu copii aleg Parisul pentru Disneyland.
Eu merg la Paris ca să mă plimb, să explorez și să gust din mâncarea cu dichis, franţuzească. Și îți explic imediat de ce plimbatul la Paris și mâncatul la Paris sunt lucruri pe care trebuie sa le faci măcar o dată în viață.
Descoperă Parisul prin plimbări
Îmi place la Luvru. Îmi place și la Notre-Dame sau pe Champs-Elysees. Dar cel-mai-cel-mai tare îmi place să merg în trei tipuri de plimbări cu adevărat extraordinare:
1.Versailles. E un loc căruia trebuie să îi dedici o zi. Sala Oglinzilor, Grand Triagnon, Petit Triagnon, bijuteria care e sătucul reginei, grădinile incredibile merită cu prisosință orele petrecute în acest complex de clădiri, spații verzi și eleștee. Aici s-a scris istoria unor secole care au dictat în parte evoluția Europei. Timp de un secol și jumătate a fost reședința regalăș dar, chiar și după revoluția din 1789, Versailles-ul și-a păstrat aura magică. În 1919, aici s-a semnat tratatul care avea să stabilească termenii încheierii celui de-al doilea război mondial. În fine, e un loc cu 400 de ani de Istorie.
2. Satele de lângă Paris. Există tururi de bicicletă care te duc la țintă – sau, evident, poți alege o excursie cu o mașină închiriată sau cu transportul în comun, care, in Paris și împrejurimi, e excelent. Însă merită, dupa părerea mea, un tur organizat, sau măcar pregătit dinainte. Sunt boulangeries, magazine de vinuri, magazine de brânzeturi, parcuri, străzi, biserici etc. cu adevărat remarcabile. Toți cunoscuții tăi pot avea poze cu turnul Eiffel, dar brânză franțuzească “de la mama ei” nu poți cumpăra din supermarket.
3. Plimbările “de voie”. Dincolo de Luvru și Arcul de Triumf, sunt câteva puncte pe care merită să le bifezi: Montmartre, cu strada Steinkerque pentru cumpărături cu iz local, muzee (printre care și muzeul erotismului, pentru amatori), plus Moulin Rouge și Sacre Coeur ca să nu zici că n-ai fost; celebrul magazin universal Printemps, care, în 150 de ani de existență, a devenit o adevărată instituție a modei și bunului gust; în fine, celebra librărie Shakespeare & Company, înființată în 1919 de o americancă și devenită refugiu pentru scriitorii consacrați sau în devenire, de la Hemingway la Joyce. Actuala librărie nu e, de fapt, în aceeași locație, dar a păstrat spiritul original și e locul în care poți cumpăra nu doar cărți, ci și suveniruri originale pentru prietenii cei mai dragi.
Descoperă Parisul prin mâncare
Bucătăria franţuzească, sofisticată şi savuroasă îşi are originile în Evul Mediu când aristocraţii se delectau cu banchete interminabile în cursul cărora serveau nenumărate feluri de mâncare, toate aşezate pe masă în acelaşi timp.
Ador simplitatea și rafinamentul mâncărurilor franțuzești! De fapt, am început să scriu despre Paris după ce m-am trezit cu o poftă nebună de delicii franțuzești.
În Franța, una dintre marile plăceri e să intri in micile magazine de mâncăruri. Nu doar patisseries si boulangeries, ci și charcuteries și fromageries. Uneori, nu rar, vei avea norocul sa găsești combinații, magazinașe pierdute pe cine știe ce stradă dintr-un cartier sau sat de care n-a auzit nimeni, unde tejgheaua e încărcată de brânzeturi noi și vechi, tari, moi, cu arome, simple, de capră, de vacă, clasice sau inovatoare, plus mezeluri care nu seamănă deloc cu șuncile și salamurile care populează disciplinat și fără imaginație rafturile supermarketurilor. Mezelurile astea sunt autentice, adesea mai închise la culoare, cu gust de animal sănătos și arome de afumat și de condimente proaspete.
Ei, în magazinele astea poți cere, mai întotdeauna, să ți se facă un sandwich (sau două, sau patru!) cu aceste ingrediente, pe felii de pâine proaspătă unse cu unt adevărat. Cu sandwichurile astea te poţi așeza pe o bancă în orice părculeț; nimeni nu o să se mire, nimeni n-o să se uite strâmb.
La sandwichurile astea poftesc eu uneori: sunt bune, gustoase, cum sandwichurile noastre “standardizate” nu sunt niciodată. Fiecare ingredient e bun – și asta se simte. Și așa ceva nu prea ai unde altundeva să mănânci.
Să nu îți imaginezi că nu poftesc și la mâncarea din restaurantele franțuzești. Și aici, însă, parcă se aplică aceeași regulă: trebuie să poți simți gustul fiecărui ingredient. Francezii respectă gusturile bune și nu le amestecă. Nu supra-fierb legumele, nu îneacă totul în sosuri, nu fac combinații care să disimuleze specificul fiecărui ingredient. În plus, cum să nu iubești o nație care bea, lejer, un pahar de vin la masa de prânz, chiar dacă într-un sfert de oră trebuie să fie înapoi la birou?
Dacă vrei bucătărie rafinată și totuși accesibilă, e bine să rezervi din timp. Prima mea recomandare e Hugo & Co, în Cartierul Latin, sau Josephine Chez Dumonet, un loc mic, tradițional în mai toate felurile, cu mâncare excelentă. O opțiune e și Sellae, lângă gara Austerlitz, unde chiar și meniurile cu preț fix sunt excelente. Dar adevărul e că, aproape oriunde intri, mâncarea va fi bună.
Pentru o experiență mai puțin obișnuită, recomand o cină tipic franțuzească gătită de o gazdă senzațională, acasă la ea, într-un apartament de secol XIX în apropiere de Champs-Elysees. N-o s-o uiți prea curând.
Când e bine să vizitezi Parisul?
Răspunsul e simplu: oricând! Fie cald, fie frig, Parisul te aşteaptă cu aceeaşi ospitalitate şi cultură. Depinde de tine, dacă preferi să călătoreşti când vremea e mai caldă sau mai rece. Sau poate vrei să ţii cont de promoţiile biletelor de avion şi de o ofertă bună la cazare.
Așadar…nu mă mai săturam de Paris. Dincolo de locurile comune, croissante cu cafea, Sena, baguettes si altele asemenea, Parisul e o lecție de eleganță la toate nivelurile. De la străzi și clădiri la cum sunt îmbrăcați oamenii pe stradă, Paris te învață enorm. Ca femeie, am înțeles şi am învățat de acolo. Oamenii nu se îmbracă si nu se poartă ostentativ. Nu poartă haine extravagante, dar sunt elegante şi de calitate excelentă. Nu mănâncă mult, dar mănâncă bine și fără interdicții. Nu au mașini opulente, ci funcționale. Oamenii citesc, sunt informați despre lumea lor și lumea înconjurătoare, au păreri pe care și le susțin hotărât, dar nu vehement.
E un loc în care te duci sau te întorci oricând cu plăcerea cu care îmbraci haina preferată: chiar dacă nu mai e nouă, e de cea mai bună calitate și îți vine perfect.
Iată aici şi alte recomandări din experienţa mea la Paris.
Pentru mai multe sugestii de călătorie sau pentru orice întrebare pe care vrei să mi-o adresezi despre Paris, te aștept să îmi scrii!
Ești interesat de un city break sau de o vacanță la Paris?
Tururi, activități și experiențe locale din Paris:
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]