Şi chiar dacă ne documentăm despre locurile minunate din lumea largă, nu vom putea niciodată simţi cum este în realitate acel loc, până nu vom merge să-l vedem, să-l explorăm, să-l simţim în felul nostru, aşa cum spunea scriitorul american Wendell Berry: „Nimeni nu poate descoperi lumea pentru altcineva. Numai când o descoperim pentru noi devine pământ comun și o legătură comună și încetăm să mai fim singuri” .
Călătorim de plăcere, de drag, pentru a ne relaxa, pentru comuniunea om-natură, pentru distracţie şi socializare, pentru plimbări şi pelerinaje religioase, pentru afaceri, pentru shopping. Călătorim pentru a cunoaşte oameni noi, obiceiurile lor şi modul lor de viaţă şi astfel ne stimulăm inventivitatea și capacitatea de adaptare. Iar dacă săpăm adânc, sigur vom mai găsi numeroase motive pentru care ne dorim să explorăm lumea.
În plus, tehnologia, în continuă dezvoltare, ne ajută să rezervăm şi plăti biletele de avion, tren, autocar, etc, cazările la hoteluri, în cel mai simplu mod: online. Iar dacă învăţăm să călătorim organizat şi inspirat, atunci deplasările noastre vor fi cele mai reuşite!
Ce înseamnă să călătoreşti organizat şi inspirat? De exemplu, să îţi rezervi din timp vacanţele, astfel încât să ai posibilitatea de a alege dintr-o gamă variată de pachete turistice (nu doar ce rămâne disponibil, pe ultimul moment), şi de a beneficia de reducerile semnificative early booking, să te documentezi despre destinaţia aleasă, să îţi alegi un consultant de turism care să te îndrume spre o vacanţă reuşită şi să-ţi ofere anumite ponturi pe care nu le gaseşti pe net, să îţi închei o asigurare de călătorie, iar exemplele pot continua…
Iar atunci când călătorim, ne simţim liberi să gândim, să acționăm, ne oferim dreptul de a renunța la vechile tipare și ne deschidem către noi oportunități de înțelegere și cunoaștere.
„Cu siguranță, a călători este mai mult decât a vedea obiective turistice, este o schimbare profundă și permanentă asupra modului de a trăi” – spunea scriitoarea de origine americană, Miriam Beard.
Iată ce spun şi statisticile referitoare la tipul călătoriilor şi procentele acestora (informaţii din 2013)
Sursa: U.S. Department of Transportation, Federal Highway Administration, National Household Travel
Sursa: Organizaţia Mondială a Turismului
Şi psihologii susţin călătoriile şi remarcă beneficiile acestora asupra psihicului nostru:
- Creșterea autonomiei determinate de libertatea de a face propriile alegeri;
- Reducerea conflictelor intrapsihice sau interpersonale (dacă există) prin schimbarea mediului;
- Recuperare după o perioadă stresantă;
- Relaxare fizică, cognitivă și afectivă;
- Dezvoltarea de noi relații, folosirea abilităților de comunicare și socializare;
- Amplificarea capacității motivaționale prin acțiuni deliberate și plăcute;
- Recompensare pentru munca făcută sau pentru diverse reușite;
- Satisfacerea nevoilor de noutate, de cunoaștere, de a trăi experiențe inedite cu încărcătură emoțională plăcută;
- Detașarea și degrevarea de anumite responsabilități și presiuni ale anumitor roluri sociale;
- Stima de sine crescută prin generarea și gestionarea unor situații noi, neprevăzute, rezolvarea provocărilor într-un mediu necunoscut, nefamiliar.
Sursa: Revista DoctorulMeu – Rodica Stoican (Psiholog clinician, psihoterapeut)
Poţi afla aici câteva experienţe inedite de călătorii ale turiştilor mei
foto cover @ANCAPAVEL.RO