Acest articol îl adresez, cu mare drag, iubitorilor de ciocolată. Iar călătoriile și ciocolata sunt, evident, în strânsă legătură. Asta pentru că, cei care iubesc acest dulce, îl savurează în orice mijloc de transport sau și-l cumpără din orice destinație în care se află, fie ca suvenir pentru cei dragi, fie pentru poftele lor nevinovate 🙂
Istoria ciocolatei începe cu două mii de ani în urmă, când cultura arborelui de cacao era practicată în America de Sud.
Cristofor Columb a fost primul explorator care a luat contact cu boabele de cacao din Lumea Nouă. Spaniolii au adăugat trestie de zahăr și i-au îmbogățit aroma cu ajutorul vaniliei și scorțișoarei. În plus, au descoperit că băutura este mai gustoasă servită fierbinte. Apoi, a luat amploare în Franța și în Marea Britanie, urmând să cucerească lumea întreagă.
În timp ce mă documentam pentru acest articol, am găsit, pe wall-street.ro, un top al celor mai renumite branduri de ciocolată din lumea largă. Și mi-a surâs ideea să le corelez cu orașele de origine. Așa că îți doresc să te bucuri de fiecare moment petrecut în aceste orașe și să nu uiți de magazinele și fabricile de ciocolată de aici.
Lindt & Sprüngli
Zürich, Elveția, 1845
Inovatorul întreprinzător și părinte al acestei mărci de ciocolată, Sprüngli, a reușit să transforme mica afacere din 1845, într-o imensă corporație, în urma achiziției brandului construit de Rodolphe Lindt’s. Printre specialități, se numără delicioasele trufe Lindor și ciocolatele simple cu lapte, care au devenit favoritele duty-free-urilor.
Ghirardelli
San Francisco, SUA, 1852
Imigrantul italian Domingo Ghirardelli și-a început mica afacere în San Francisco, în anul 1852. Marca s-a dezvoltat și a devenit extrem de cunoscută, astfel încât, s-a transformat într-un veritabil simbol al metropolei San Francisco.
Ghirardelli a deschis magazine pe întreg teritoriul Statelor Unite, care comercializează specialități făcute din amestecuri de cacao de cea mai bună calitate și bineînțeles, pătrățelele de ciocolată umplute, specifice mărcii. Compania a fost cumpărată de către Lindt & Sprüngli în 1998.
Neuhaus
Perugina
Richart
Lyon, Franța, 1925
Producătorul de ciocolată, Michel Richart a preluat afacerea de la tatăl său, Joseph Richart, reușind astfel să o păstreze în familie. Aducând un concept unic, ce se bazează pe 7 arome, de la cele clasice, de fructe și alune, până la cele mai exotice, de flori și ierburi atent selecționate, fiecare colecție Richart este concepută cu o măiestrie desăvârșită.
La Maison du Chocolat
Paris, Franța, 1977
Maestrul ciocolatei, Robert Linxe, a inaugurat primul boutique La Maison du Chocolat în 1977, reușind să se remarce prin aromele sale extrem de subtile. Aceste specialități de ciocolată se produc doar manual, la Paris, de către 25 de ciocolatieri cu experiență. De acolo sunt exportate în diferite locații din Franța, dar și în marile orașe ale lumii, cum ar fi Londra, New York și Tokyo.
Ethel’s Chocolate
Henderson, Nevada(Ethel M) & Chicago (Ethel’s), 1981 (Ethel M) & 2005 (Ethel’s)
Denumită inițial Ethel M Chocolate, această companie oferă specialități din ciocolată încă din anul 1981. In 2005 și-a schimbat numele în Ethel’s. Având locații exclusiv în Nevada și Chicago, Ethel’s continuă să comercializeze clasicele produse din colecția Ethel M Classic, alături de cele noi. Fiecare colecție conține ingrediente unice care nu sunt amestecate niciodată, cum ar fi cocktail-uri de fructe, caramel sau nuci, Ethel’s ținându-și, astfel, promisiunea de a crea produse autentice.
Alte informații “dulci”
- Întreg ținutul belgian este paradisul oricărui iubitor de ciocolată: 12 fabrici de ciocolată, 16 muzee de ciocolată și mai mult de 2.100 de magazine din aceeași categorie. Un muzeu dulce s-a deschis la Bruxelles, în septembrie 2014. Belgian Chocolate Village, cum se numește muzeul, se află în nord-vestul orașului Bruxelles și spune istoria ciocolatei, de la origini, până în prezent.
- Cea mai scumpă ciocolată – Knipschildt Chocolatier a fost înființată în 1999 de Fritz Knipschildt, care și-a început călătoria culinară ca chef în Odense, Danemarca. Cea mai scumpă ciocolată pe care acesta o vinde este cu trufe franțuzești negre, în valoare de 250$ și este disponibilă numai pe bază de precomandă.
- Elveția este țara cu cel mai mare consum de ciocolată, 12 kg/an pe cap de locuitor. Berna este locul unde a fost inventat celebrul baton de ciocolată, Toblerone, la începutul secolului 20.
Articole similare: Cum a devenit ceaiul englezesc cea mai consumată băutură?
@wall-street.ro, @wikipedia.com
foto cover: ANCAPAVEL.RO