Florența

Florența, un oraș artistic, cultural, romantic și un loc încântător pentru city break în Italia!

Am pornit la drum dis-de-dimineață, cu trenul din Bologna, plină de entuziasm și întrebându-mă, totuși, cum de nu am ajuns până acum la Florența. Dar știți vorba aceea…cu cât așteptarea este mai mare, cu atât bucuria trăirii momentului devine și mai mare!

De la gară, am ajuns, la pas, în aproximativ 15 minute, la impresionantul Dom din Florența (Basilica Santa Maria del Fiore). Soarele de dimineață lumina clădirile într-un mod care accentua detaliile complexe ale arhitecturii gotice. Denumirea domului, Biserica Sfintei Maria a Florilor, se referă la floarea de liliac care este și simbolul Florenței. Clădirea Domului este fabuloasă, așa cum mi-o imaginam și tot așa precum o mai văzusem în video-uri care mă uimeau, de fiecare dată. Culorile bazilicii, picturile, arhitectura, lumina, energia sa, toate acestea sunt într-o perfectă armonie, dându-mi senzația că sunt pe un platou de filmare al unui film istoric. De fapt, aceasta este și prima senzație pe care mi-a oferit-o Florența: de călătorie înapoi, în timp (data începerii construcției este 1296).

Cupola Domului este un punct de referință al Florenței, fiind chiar o sursă de inspirație pentru Michelangelo, atunci când a proiectat cupola Bazilicii Sfantul Petru din Roma.

După cum se vede și în poze, mi-a plăcut foarte mult tandemul dintre atmosfera somptuoasă generată de Dom și lifestyle-ul plin de viață al orașului. De-o parte și de alta a bazilicii se găsesc cafenele și restaurante boeme, magazine high-end, dar și străduțe ascunse și înguste unde se află atelierele artizanilor locali.

Continui cu mare admirație plimbarea mea prin Florența, pe străduțele înguste care leagă Piazza del Duomo de Piazza della Signoria. Pe drum, am admirat magazinele de artizanat și micile galerii care dau farmec acestei părți a orașului. După aproximativ 10 minute de mers pe jos, am ajuns în Piazza della Signoria, piața centrală politică și istorică a Florenței. Palazzo Vecchio a fost sediul guvernului, iar astăzi găzduiește Primăria orașului și un muzeu. Zona este cunoscută pentru statui celebre, precum Copia statuii lui David și pentru proximitatea sa de Galeria Uffizi, una dintre cele mai importante galerii de artă din lume.

Căldura toridă de început de iulie nu m-a împiedicat să vizitez și Ponte Vecchio, un alt loc de referință al orașului care se întinde peste râul Arno. Am admirat îndelung apa verde și opacă, în contrast puternic cu nuanțele portocalii și galbene strălucitoare ale clădirilor de pe malul ei. Datând din 1345, emblematicul Ponte Vecchio a fost singurul pod florentin care a supraviețuit distrugerii din mâna forțelor germane în retragere în 1944.

 

 

 

Florența, locul de origine al caselor de modă de renume mondial

Orașul florentin are o influență puternică asupra modei și nu întamplător, aici, istoria și moda se află în strânsă legătură.

Ziua petrcută la Florența devine din ce în ce mai încântătoare pentru mine, odată ce am ajuns pe Via de’ Tornabuoni și Via della Vigna Nuova, două dintre cele mai elegante și renumite străzi din oraș. Aceste două artere sunt cunoscute nu doar pentru magazinele de lux, ci și pentru atmosfera lor aparte, încărcată de istorie și rafinament. M-am plimbat încet, de-a lungul străzilor, admirând clădirile vechi și vitrinele magazinelor de lux. Aici, branduri celebre precum Ferragamo sau Gucci își așteaptă clienții într-o atmosferă rafinată, reflectând stilul și eleganța modei italiene.

Florența este locul de origine al unor case de modă de referință mondială, încă din anii 1930-1940.

În aceeași perioadă, magia palatului Spini-Feroni prindea în mreje toate capetele încoronate și toți oamenii bogați ai vremurilor, când celebrul designer italian Salvatore Ferragamo a închiriat unul dintre saloanele elegante ale palatului pentru a-și primi clientela de elită.

 

Salvatore Ferragamo, Firenze

Salvatore Ferragamo – Ferragamo Museum, Palazzo Spini-Feroni, Firenze

 

Astăzi, în palatul Spini-Feroni se află impresionantele magazine Ferragamo și Muzeul Ferragamo, care îi aduce omagiu designerului. Un paradis de modă ce prezintă colecția contemporană și în același timp, povestește istoria universului Ferragamo. De asemenea, până pe 10 septembrie 2023 la Muzeul Ferragamo se desfășoară o expoziție florentină „Femei în echilibru” (Donne in equilibrio), în memoria soției designerului, Wanda Ferragamo și a creației sale.

A fost o ocazie extraordinară pentru mine și o experiență specială să pot face o incursiune în moda italiană a anilor ’50-’60, față de care am o pasiune deosebită.

 

Four Seasons Hotel Firenze: un resort urban învăluit de o frumusețe istorică și culturală

Fiecare călătorie a mea este „presărată” cu vizite în locații din domeniul ospitalității care au o poveste extraordinară. Florența a fost mereu pe lista orașelor pe care visam să le vizitez. Iar când am avut acest prilej, am descoperit o locație care să fie „la înălțimea” acestui oraș de poveste.

Din piața Domului (Piazza Duomo), am mers spre piața Gaetano Salvemini, parcurgând ușor și plăcut o străduță lungă și îngustă (Borgo Pinti) ca să ajung într-un loc de poveste, hotelul Four Seasons Firenze și de fapt, unul dintre motivele principale pentru care mă aflam în Florența.

Four Seasons Firenze este un loc emblematic al Florenței, construit într-o clădire cu o vechime de peste 500 ani, cu o grădină impresionantă, probabil cea mai mare grădină privată a orașului, un paradis liniștit cu multă vegetație, flori, fântâni și copaci vechi de secole.

În fiecare spațiu și încăpere din incinta hotelului , frescele aliniază pereții în mijlocul caracteristicilor arhitecturale orginale, ai anilor 1500.

 

Povestea mea la Four Seasons Firenze continuă aici:

Four Seasons Hotel Firenze: un reper al rafinamentului și al culturii florentine

 

Splendoarea arhitecturii renascentiste, farmecul piețelor pline de viață și creativitatea pasională a artiștilor m-au făcut să îndrăgesc enorm acest oraș. Aș putea spune că a fost chiar peste așteptări. Minunatul oraș florentin este o sursă de extraordinară de cultură și iată câte am descoperit în doar câteva ore petrecute aici.

Ne revedem cu proxima ocazie, Florența!

 

 

Ești interesat/ă de un city break la Florența?


Contactează-mă!

 

Abonează-te la newsletter!

Vei primi sfaturi și recomandări pentru vacanțe memorabile