Veneția

Veneția este acea latură a romantismului întruchipată de gondole colorate care plutesc liniștite pe "străduțe acvatice" de un smarald relaxant. Forfota de pe străduțele pietonale pavate frumos, te trezește din amorțeala ce te cuprinde în momentul în care te întâlnești cu tabloul de întâmpinare, imediat ce ieși din gara Venezia Santa Lucia. Dupa ce iți recapeți răsuflarea, poți incepe, liniștit, periplul.

Am trait un deja-vu, în momentul în care am ieșit din gara Venezia Santa Lucia și am văzut peisajul sublim însuflețit de canalul principal ce trecea prin fața mea, cu toate minunile acelea de căsuțe, hoteluri și biserici ce stăteau cuminți de o parte și de alta a apei. Fix aceeași senzație m-a cuprins la Roma, atunci când am ieșit de la metrou și m-a “izbit” imaginea Colosseumului. Mi-au trebuit undeva la cinci minute să-mi revin 😊 și să mă mișc din locul în care rămăsesem cu gura căscată admirând contrastul puternic dintre nou și ceva foarte vechi și impunător, în mijlocul rumorii tehnologizate.

city break la Veneția

Un city break la Veneția

Veneția a devenit un oraș commercial, într-adevar, și din acest motiv și-a mai pierdut din autenticitatea locală tocmai din pricina fluxului mare și constant de turiști veniți din toate colțurile lumii, însă magia ei rămâne, indiferent de gradul de publicitate făcut.

Este un contrast foarte interesant între magazinele de modă renumite, luxoase și străduțele rurale, cu pavele sărite pe ici pe colo, cu arcadele pe sub care treci pe lângă canalele ce împăienjesec Veneția, clădirile foarte vechi, construite în stil renascentist. Pe cât de frumoase și captivante sunt, pe atât de mult iți dau senzația de o fragilitate alarmantă.

Cu mult înainte ca Veneția să devină ceea ce știm că este de secole bune încoace, ea a fost doar o lagună mlăștionoasă, ce adăpostea pescarii săraci, încă din perioada romană. Din cauza faptului că era, practic, izolată față de partea continentală a Italiei, abia la începutul secolului al V-lea dH, a cunoscut ideea de dezvoltare a unei comunități și asta tocmai din pricina invaziilor barbare din acele vremuri cu care se confruntau locuitorii orașelor și satelor. Aceștia au vazut un prilej bun pentru a construi un refugiu excelent pe locul laugunei mlastinoase, astfel că, din primăvara anului 421 dH a început să ia naștere frumoasa noastră Veneția, denumită după anticul popor Veneti.

Un deliciu al Veneției este reprezentat de spectaculoasa catedrală a Sfântului Marco situată în piața cu același nume, ce datează din anul 828 dH și marchează trecerea de la fosta zonă a lagunei pe care este construită Veneția la imensa Mare Adriatică.

După ce m-am lăsat purtată pe starduțele întortocheate ce incadrează frumos firicelele de apa verde-albastruie mangaiate de gondolele vesele, am privit numeroasele spații de la parterele clădirilor ce găzduiau de la magazine cu produse vestimentare de lux, la produse accesibile oricărui buzunar, la cofetării și vitrine cu nenumărate feluri de paste făcute de localnici, la tarabe cu fel de fel de suveniruri. Când ajungi pe aici să te înarmezi cu răbdare pentru a-ți exersa abilitățile de negoț, deoarece indienii vrednici te vor întâmpina la tot pasul cu produse fel de fel pentru care sunt dispuși să se târguiască până când vei pleca cu cel puțin un produs achiziționat și cu zâmbetul pe buze.

 

city break la Veneția

city break la Veneția

 

Așa că, după tot acest zumzet al labirintului, dintr-o dată, am iesit în piața San Marco, o piață imensă cu deschidere la Marea Adriatică. M-am oprit în mijloc și am inspirat o cantitate zdravănă de aer sărat și curat, am hrănit porumbeii dolofani care sunt cu zecile, aici, în piațetă și care întâmpină, impreună cu pescărușii vorbăreți, toți vizitatorii.

 

city break la Veneția

city break la Veneția

 

Pe marginea falezei, sunt pontoane, din loc în loc, pe unde te poți urca în gondole și unde poți face o scurtă plimbare direct pe mare.

Eu am fost la mijlocul lunii februarie și am prins vreme cu cer închis și precipitații slabe, iar temperatură în jur de 9-10 grade Celsius, fără pic de vânt. Însă, nu iți face griji, dacă și tu alegi să mergi în această perioada a anului, pentru că atmosferă este absolut magică, indiferent de anotimp, Veneția este de poveste, oricând.

 

Carnavalul de la Veneția

Dacă aș mai fi stat câteva zile, aș fi prins faimosul Carnaval venețian. Nu are o dată fixă, deoarece acesta se stabilește în fiecare an, în funcție de postul Paștelui. Ultima zi de festival trebuie sa fie înainte de prima zi din Postul Mare. Acesta a luat naștere în anul 1162, în onoarea victoriei Republicii Venețiene împotriva Patriarhatului din Aquileia. Costumele și măștile erau purtate, inițial, de către venețienii de viță nobilă sau de către vizitatorii orașului pentru a-și ascunde identitatea pe perioada festivitații, ulterior aceasta tradiție a fost adoptată și de către oamenii de rând și era un prilej extraordinar de socializare, deoarece era singurul moment în care nimeni nu era judecat și oricine putea vorbi cu oricine, indiferent de clasa socială, indiferent de gen și de etnie, practic toată lumea era tratată egal. Între anii 1797 și 1979 carnavalul a fost interzis. A reînviat, din dorința câtorva localnici de a readuce în prim plan tradițiile și de a atrage mai multi turiști.

Cea mai faimoasa mască venețiană este Bauta și este reprezentată de o mască albă, cu un nas lung și incovoiat. Gnaga este masca albă ce intruchipează o femeie, si este purtată, de obicei, de către bărbați. Arlechinul – Volto este masca albă cea mai simplă iar Medico della peste este acea mască albă cu nas foarte alungit și reprezintă doctorul ciumei.

Dacă, însă, nu ești pregătit pentru acest festival și nu ți-ai achizitionat o mască și un costum, ai următoarele variante: poți achiziționa la fata locului, însa preturile sunt piperate sau poți închiria un costum complet ori iți poți achizitiona doar o mască. Cea mai convenabilă variantă este cea în care vei apela la artiștii stradali, pentru picturi deosebite, pe chip. Prețurile oscilează între 3 și 5 euro, în funcție de complexitatea desenului.

Un alt simbol al festivalului îl reprezintă prăjiturile Galani – se fac dintr-un aluat extrem de subțire și întins foarte, foarte bine și după se prăjesc în ulei sau se coc în cuptoare pe lemn și Frittelle – o combinatie între clătita și gogoașa umpultă cu fel de fel de creme și stafide, prăjite până cand capătă o culoare aurie. Aceste bunătăți se fac doar pe parcursul festivalului și le găsiți în mai toate patiseriile și cofetariile lor. O nebunie!!! Ca și recomandare, patiseria Rosa Salva, este unua dintre cele mai vechi din Veneția, cu o traditie recunoascută în rândul turiștilor, însă va trebui să te înarmezi cu multă răbdare și să stai la coadă, deoarece acolo se pregătesc de zor, mii de bucăți de galani și frittelli. Dacă nu ai noroc la Rosa Salva, patiseria Nobile te așteaptă cu o gramadă de bunătăți proaspete. Poftă buna!!! 😊

city break la Veneția

Tips & tricks

Fiind un oraș cu un numar foarte mare de turiști, să ții cont când vei alege un loc în care să te pui la masă, deoarece pe lângă prețurile afișate în meniu, la nota de plata se va mai adăuga o taxă per client, în plus, față de cele consumate.

Un alt sfat pe care o să ti-l dau (mai ales dacă ești bărbat) este acela ca aici este un context minunat pentru cereri în căsătorie, pe lângă romanticul Paris. Chiar eu am surprins un astfel de moment, în piata San Marco. Mă plimbam pe faleză admirând marea, când în fața mea, doi tineri urmau să-și trăiasă unul dintre cele mai frumoase momente din viețile lor. M-am retras puțin ca să privesc scena mai bine, fără ca prezența mea să-i stânjenescă în vreun fel. El – emoționat scoate din buzunarul hainei cu mâna tremurândă o cutiuță mică, roșie și cel mai probabil a pronuntat cuvintele magice pentru că imediat după, a venit reacția plină de fericire pură a ei și s-a auzit brusc un țipăt afirmativ.

Asa că…se poate! 😊 Să ții cont, dacă ai în plan să-ți ceri partenera în căsătorie că acesta este un loc magic, autentic și foarte potrivit pentru un astfel de eveniment, indiferent dacă cerul este înnorat sau dacă plouă.

 

 

Tururi, activități și experiențe locale din Veneția:

 

 

Avantajele serviciilor Privilege oferite de hoteluri

Industria hotelieră anunță un nou trend de servicii personalizate, care fac parte, de fapt, din strategiile de dezvoltare. Este vorba de concepte şi trenduri noi din domeniul hotelier, pe care eu le urmăresc adesea. Care sunt caracteristicile serviciilor “Privilege” ale hotelurilor şi ce oferă în plus? În primul rând, se adresează fiecărei categorii de oaspeţi: familii, copii, cupluri, dar şi business. Camerele …

Continuă să citești  

Hotelurile Adults Only: recomandare pentru vacanţa adulţilor

Alegerea unui hotel Adults Only vine cu o serie de avantaje atunci când călătorești împreună cu partenerul/a sau cu prietenii. În acest articol îți voi povesti ce îți va oferi o astfel de alegere și îți voi recomanda o serie de destinații și de hoteluri / resorturi pentru un sejur de vară reușit. Care sunt facilităţile hotelurilor Adults Only?  arhitectură …

Continuă să citești  

Sejur în Antalya pentru toate buzunarele!

  Este un fapt deja cunoscut că foarte mulţi români îşi petrec, anual, vacanţa de vară în Antalya şi vei vedea că acest lucru nu este deloc întâmplător. Pentru că Antalya este o destinaţie potrivită pentru toată lumea: familii, copii, gaşcă de tineri, dar şi cupluri. Antalya aşteaptă, în acest an, peste 200.000 de turişti români, cu 50.000 mai mulţi …

Continuă să citești