Mulți dintre voi, atunci când vă gândiți la o vacanță în Mallorca (Spania), probabil vă imaginați o natură bogată, o mare albastră în care soarele strălucește, stațiuni pline de turiști și distracții felurite. Și nu vă înșelați cu nimic. Însă ceea ce vă poate depăși așteptările și imaginația este imensa posibilitate de explorare pe care v-o oferă o vacanță în Mallorca – frumoasa insulă baleară a Spaniei. O drumeție spre Tramuntana (Unesco World Herritage), unde văile adânci sunt izbite de valurile mării sau o plimbare spre nord estul insulei, până la Capdepera, printre măslini și roșcove sunt doar câteva crâmpeie dintr-o frumoasă povestioară din Mallorca.
Ofertă de vacanță în Mallorca
¿Tienes sangre caliente? Cum arată o vacanță în Mallorca?
În estul coastei spaniole, în mijlocul unei mări albastre calme, e un arhipelag care te duce cu gândul doar la vacanţă! Când eram copil şi auzeam cuvântul “arhipelag”, îmi imaginam o destinaţie de vacanţă, undeva departe… Avea o rezonanță ciudată, un cuvânt care se asocia, în mintea mea, doar cu ideea de relaxare totală. Pe la șapte ani, acolo îmi imaginam că aș pleca în vacanță, cu o pălărie funky, o geantă încăpătoare și un aparat de fotografiat.
Spre deosebire de alte cazuri, aici, realitatea nu te dezamăgește. Insulele Baleare, căci despre arhipelagul lor este vorba, sunt destinația turistică perfectă şi îţi povestesc imediat de ce!
M-am întors de curând din Mallorca, dar aș reveni acolo, mâine! Acolo mi s-a părut că totul merge bine fără efort, că energia locului și energia mea sunt perfect sincrone: eram în lumea mea.
Mallorca (sau Majorca) e cea mai mare dintre insulele Baleare, cu o istorie fascinantă, undeva la granița dintre civilizații. Pe aici au trecut și fenicienii și romanii și maurii și pirații nord-africani – iar localnicii, drept rezultat, sunt un amestec de frânturi de lume: primitori, calzi, lucizi și cu sânge fierbinte. Poate de-asta am rezonat așa de bine cu ei: sangre caliente de România a pulsat în ritmul acestui sangre caliente de Baleare 🙂 Până și spaniola mea s-a dezmeticit după ani buni și m-am trezit vorbind mult. Mă rog, asta n-ar fi o noutate, în general vorbesc mult 🙂 doar că de data asta m-am trezit vorbind mult în spaniolă!
Ești interesat/ă de o vacanță în Mallorca?
Cine e CA mine, mâna sus!
Vreau să îți explic de ce Mallorca e destinația perfectă pentru cei ca mine. Mai exact:
- îmi place exoticul, dar nu atât de exotic încât să mă simt izolată de civilizaţie. Mallorca are o tentă exotică – e o insulă mediteraneeană, cu palmieri, plaje și temperaturi ideale – dar totul e ușor recognoscibil și foarte, foarte confortabil.
- îmi plac peisajele variate. Mi-a plăcut și în deșert, dar parcă sufletul se bucură altfel când ești înconjurat de munți, plajă, apă, deal, verde, albastru, auriu. Îmi amintesc vag din adolescență că avea Blaga o teorie despre alternanța deal-vale, sau așa ceva. Poate e scris în ADN-ul nostru să simțim că varietatea înseamnă sănătate psihică și fizică în aceeași măsură; în orice caz, Mallorca are de toate și poate și de asta am avut sentimentul că acolo e ușor să-ți găsești liniștea și echilibrul interior.
- îmi plac locurile care au ceva de spus. Chiar dacă nu îmi place foarte tare istoria, îmi plac locurile cu istorie. Îmi place să descopăr că înaintea mea pe aici au călcat romani sau vandali, pe-aici au trecut arabii care au dezvoltat industria și agricultura insulei, aici s-au dus lupte grele în al Doilea Război Mondial.
- îmi place să descopăr nume familiare asociate cu locurile în care merg. Așa cum ai încredere când un prieten bun îți recomandă ceva, așa am eu impresia că personalitățile care au vizitat un loc îi girează, cumva, calitățile. Mallorca e asociată cu atâtea nume celebre, de la îndrăgostiții Frederic Chopin și George Sand la Agatha Christie sau pictorul Joan Miro, că poate și de-asta visam să ajung aici.
- îmi place confortul. Știu că am mai pomenit cuvântul confort, dar el acoperă foarte multe lucruri, de fapt. De exemplu, îmi place să stau la hoteluri confortabile (dar accesibile), îmi plac restaurantele și terasele cochete, îmi plac orășelele elegante și vii. Și, ca să fiu foarte sinceră, îmi plac magazinele. Mallorca e punct ochit – punct lovit la toate capitolele.
Ești interesat/ă de o vacanță în Mallorca?
Ce recomand, fără ezitare, în Mallorca:
După ce am vizitat întreaga insulă, fără exagerare (bine, nu e greu, e cam cât un județ românesc nu prea mare), am făcut o listă cu ce mi-a plăcut cel mai tare dintre toate bucuriile pe care le oferă Mallorca:
- cadrele naturale impresionante, despre care deja mi-am exprimat entuziasmul.
- Palma de Mallorca, o capitală elegantă, bine organizată, plină-ochi de atracții pentru toate gusturile și temperamentele. Mi s-a părut un fel de sora mai mică a Barcelonei din multe puncte de vedere. În plus, am fost surprinsă de dimensiunile orașului – e aproape la fel de întins ca Bucureștiul, dar, evident, mult mai puțin dens populat. Și, cel mai frumos, în ciuda faptului că aici trăiesc 400,000 de oameni, Palma și-a păstrat aerul de oraș de vacanță. Nu rata La Seu, o catedrală construită în aproape 4 secole, începând cu primele decenii din secolul al XIII-lea – bijuteria gotică a Insulelor Baleare.
- orăşelele medievale; merită să faci un drum (cu un trenuleţ medieval, ca într-o călătorie din vremurile de odinioară) până în Port de Soller, unul dintre cele mai frumoase orăşele din Mallorca. Aşa cum îi spune şi denumirea, are un port atât de drăguţ, cu ambarcaţiuni de tot felul. Nu rata nici Alcudia, care, deşi este aglomerat, plin de magazine și magazinașe, are şi zone liniştite, cu străduţe înguste, pline de flori multicolore. De asemenea, Alcudia se mândreşte şi cu plaje largi, cu nisip fin şi alb, excelente pentru familiile cu copii şi nu numai.
- mâncarea și băutura. Când spui ”Spania” și ”vin” în aceeași propoziție, îți dă ”Sangria”, nu? Adevărat! Sangria e o treabă serioasă în Spania. Cea adevărată, tradițională, cu multe fructe, nu seamănă cu imitațiile din alte locuri ale lumii. Nici chiar în Spania nu se găsește ușor sangria care să nu fie o variantă diluată pentru turiștii necunoscători. Am băut prima dată Sangria la Barcelona și merită încercată şi cea din Mallorca. Mai poţi savura şi un pahar de Cava (spumant cu suc de portocale), preferabil în jurul orei 11, dacă nu urci la volan. Merge perfect cu o gustare light înainte de plimbarea prin oraș. Şi neapărat să încerci plăcintele cu vanilie și fructe. Iar în orăşelul Soller, despre care am amintit mai sus, poţi savura cea mai bună înghețată din Mallorca, cu atât de multe arome (preferata mea este cea cu brownie şi caramel), originală și senzațională. Despre tapas spaniole deja știi, sunt sigură, iar eu nu pot decât să confirm că sunt o idee excelentă – mai ales pentru spiritul latin, care se încinge la povești și discuții și care are nevoie de un ”ceva sau nu-știu-ce” de ciugulit între idei. Tot la capitolul mâncare, aduc vorba de paella, tipic spaniolă. Sunt cunoscute o mulţime de feluri ale acestui preparat culinar, dar reţeta originală este cu fructe de mare.
- magazinele de suveniruri. De obicei recomand să le eviți, pentru că sunt, cel mai adesea, instrumente de stors bani de la turiștii grăbiți sau neinformați. În Mallorca, însă, prețurile sunt corecte și calitatea e excelentă. Am oscilat între rochițe, bluze, evantaie colorate, pălării și genți de paie. Până la urmă, mi-am luat o pălărie așa cum visam în copilărie: o pălărie gen sombrero! Mi-am făcut zeci de poze cu ea, că cine știe când mai apuc să o port fără să par suspectă 🙂
- tardeo – un mod de distracție din Palma de Mallorca, de fapt tipic spaniol, care e fix pe placul meu pentru că nu pierzi o noapte întreagă în club, ca să te trezești a doua zi cu ochii umflați și regrete ireparabile. Nu, aici sunt anumite cluburi de zi, care se deschid la 5 după amiaza și se închid până la miezul nopții. Distracția nu e cu nimic diminuată doar pentru că începe mai devreme, te asigur.
- salsa și alte muzici pe care nu poți să nu dansezi. Eu sunt pasionată de muzică și dansuri latino. Ştiu câţiva pași și nu am nevoie decât de un partener cât de cât priceput ca să se lege dansul. În cluburile din Mallorca, îți poți imagina, oamenii cam știu să danseze așa ceva și sunt plini de viață, plăcuți și energici.
Ești interesat/ă de o vacanță în Mallorca?
Oamenii din Mallorca
De asemenea, în Mallorca, e uimitor cât de repede îți faci prieteni. Eu m-am împrietenit cu Marta, care lucrează în industria turismului de câțiva ani și e, ca majoritatea localnicilor, simpatică, plină de viață și foarte deschisă. La fel este şi Dana, reprezentantul tour-operatorului din Mallorca. Apoi, l-am cunoscut pe Florin, un ghid român pasionat de jobul lui, care vorbește șapte limbi străine și îndrumă zeci de oameni pe zi. Florin a fost ghidul grupului nostru, într-o excursie fabuloasă, ce include turul insulei – excursie pe care nu trebuie să o ratezi odată ce ai ajuns în Mallorca! Îţi voi detalia despre excursiile din Mallorca, într-un articol viitor.
Revenind la oameni, în Spania e plin de români. Nu doar pe continent, ci și în Spania insulară. M-a emoționat întâlnirea cu un zugrav român de la un hotel din zona Alcudia. Ne-a auzit vorbind românește, ne-a oprit, ne-a salutat și, după doar câteva secunde, avea lacrimi în ochi: “Dorul de casă e nemărginit, domnișoară, chiar dacă sunt aici cu familia și o ducem cât de cât bine!” Apoi l-am cunoscut pe Robert, un tânăr nomad care călătorește în diverse locuri ale lumii, se oprește pentru câteva luni într-un loc, apoi în altul și tot așa. Ne-a întâmpinat foarte zâmbitor la terasa unde lucra și ne-a recomandat o sangria foarte bună.
Poate sângele acesta latin care ne unește e motivul pentru care sunt atâția români în Spania. De altfel, e plăcut să îți amintești că există români în lume care sunt oameni inventivi, curajoși, onești, apreciați în țara lor adoptivă. Sigur, nu sunt toți așa: există și reversul medaliei, din păcate.
Şi ca să nu crezi că văd totul în roz după prea multă sangria băută înainte de lăsarea serii, să știi că am observat și părțile negative. De exemplu, unii turiști, chiar din vestul Europei, pot fi foarte gălăgioși și excentrici. Din fericire, ei sunt grupați în stațiuni precum Magaluf, staţiune care nu e pe gustul meu. În plus, în Mallorca turismul e rege, așa că hoții încearcă să profite de bogăția lui. Atenție la genți și portofele. Eu n-am avut niciun incident, dar mi s-a repetat că la plajă și în zonele turistice aglomerate e bine să nu relaxezi prea tare buzunarele.
Dincolo de aceste inconvenienţe, pe care le cam întâlnești pe oriunde umbli, Mallorca e o destinație completă. O recomand temperamentelor efervescente de toate vârstele, dar și celor care caută odihnă activă, plaje cu nisip, apă limpede, terase cochete și program turistic super-variat. Eu nu m-am plictisit nicio clipă. Dimpotrivă, chiar dacă insula e mică, am plecat cu impresia că au rămas multe de văzut și revăzut, că oferta acestei provincii din largul coastei spaniole e aproape inepuizabilă. Dacă te regăsești în lucrurile care îmi plac mie, Mallorca o să îți rămână în inimă.
Aceasta a fost povestioara mea din vacanța în Mallorca, pe care mă bucur că am împărtășit-o cu tine și mi-ar plăcea să îmi povestești și tu, la rândul tău, ce alte mici secrete din Mallorca ai descoperit în timpul șederii acolo. Și nu uita, Mallorca nu este o insulă pe care o vizitezi o dată și atât. Sunt multe “delicii” pe care le poți descoperi în special, dincolo de turismul de masă, la pas sau intrând în vorbă cu localnici care îți pot recomanda ce plaje de care nu ai auzit mai poți descoperi sau la ce restaurante poți mânca ceva deosebit.
Ești interesat/ă de o vacanță în Mallorca?