Petra

Petra - miracolul lumii este, fără îndoială, cea mai valoroasă comoară și cea mai mare atracție turistică a Iordaniei, vizitată de turiști din toate colțurile lumii.

Istorie ascunsă sub stâncă şi nisip

Petra, celebrul oraș antic care se află pe jumătate ascuns în peisajul suflat de vânt din sudul Iordaniei, este unul dintre cele mai prețioase situri de patrimoniu UNESCO din lume. Votat în 2007 unul dintre “Noile șapte minuni ale lumii”, și-a păstrat autenticitatea chiar și în vremurile grele ale regiunii.

 

 

Acest miracol al lumii se află la 240 km sud de capitala Amman și 120 km nord de staţiunea turistică de la Marea Roşie, Aqaba. Este fără îndoială, cea mai valoroasă comoară și cea mai mare atracție turistică a Iordaniei și este vizitată de turiști din întreaga lume. Nu se ştie cu exactitate când a fost construit Petra (denumit şi oraşul de stâncă), dar orașul a început să prospere în secolul I î.Hr., când  s-a îmbogățit prin comerțul cu tămâie, smirnă și mirodenii. Mai târziu a fost anexat Imperiului Roman și a continuat să prospere până când un cutremur mare din 363 d. Hr. a distrus o mare parte a orașului.

Cutremurul a condus, în cele din urmă, la căderea orașului, care în cele din urmă, a fost abandonat, acoperind mare parte din istoria oraşului în mâl şi nisip, ceea ce sporeşte misterul şi famecul locului. Tocmai de aceea Petra este cunoscută în lumea largă ca fiind “city of mysteries”.

Până la mijlocul secolului al VII-lea, Petra pare să fi fost în mare parte pustie, cu excepția locuinţelor beduine din zonă. În 1812, un explorator elvețian numit Johannes Burckhardt a pornit să “redescopere” Petra; el s-a îmbrăcat în arab și l-a convins pe ghidul beduin să-l ducă în orașul pierdut. După aceasta, Petra a devenit din ce în ce mai cunoscut în Occident ca un oraș antic fascinant și frumos și a început să atragă vizitatori și continuă să o facă astăzi. Petra este, de asemenea, cunoscut ca orașul roșu, un nume care provine de la culoarea minunată a stâncii din care au fost sculptate multe din structurile orașului.

 

 

Atracţiile din Petra

 

Faţada templului numit “Trezoreria”

Este cea mai spectaculoasă fațadă din Petra. Iar drumul în sine, de la intrarea în Petra, până la acestă faţadă, printre formaţiunile stâncoase, pare desprins dintr-o poveste. Pereţii înalţi de piatră de toate culorile şi stâncile uriaşe, gata parcă să se prăbuşească la cea mai mică adiere de vânt, îţi taie răsuflarea. Şi după ce ai parcurs acest drum şerpuit, coborând mai mult de o oră pe jos printre stâncile maiestuoase, simţi cum parcă se înalţă cortina şi în faţă ţi se arată impresionanta faţadă, Trezoreria.

 

 

Are o înălțime de aproape 40 de metri și este construită cu elemente corintice, frize, figuri și multe altele din perioada antică. Trezoreria este încoronată de o urnă funerară, care, conform legendei locale, ascunde o comoară a faraonului. Deși originea sa este încă un mister, Trezoreria a fost construită probabil în secolul I î.Hr. Cu toate acestea, în realitate, urna a reprezentat un memorial pentru regalitate. Trezoreria cuprinde două etaje cu o lățime de 25 m și o înălțime de 39 m. Scopul Trezoreriei este neclar: unii arheologi credeau că este un templu, în timp ce alții credeau că este un loc pentru a stoca documente, o arhivă. Cu toate acestea, cea mai recentă excavare de aici, a scos la iveală un cimitir sub Trezorerie.

 

Amfiteatrul  

Sculptat în partea de sus a muntelui, amfiteatrul din Petra este compus din trei rânduri de scaune separate de pasaje. Șapte scări se ridică în sala de audiență și pot găzdui 4000 de spectatori. Monumentul a fost sculptat în munți, în timpul domniei regelui Areta IV, iar romanii au reconstruit zidul din spate.

 

 

Barajul 

Odinioară, acest baraj a fost construit pentru a-și proteja oraşul Petra împotriva inundațiilor care veneau în timpul ploilor sezoniere din munți și dealuri. Barajul a protejat Petra redirecționând apele de inundație într-un tunel, care mai târziu era intitulat “Tunelul închis”.

 

 

Canalul Siq

Este un canal de stâncă, fiind odinioară intrarea principală ce ducea spre oraşul Petra. Canalul măsoară 160 de metri lungime, cu o lățime de 3 până la 12 metri și atinge o înălțime de până la 80 de metri. Pe ambele maluri ale canalului Siq, există alte canale pentru a extrage apă de la Wadi Musa (Valea lui Moise), din afara orașului până la interior. Din dreapta, este evident că apa curgea prin țevi de ceramică, dar canalul stâng este sculptat din stâncă și acoperit cu panouri de piatră. Totodată, canalul de stâncă Siq este decorat cu diverse sculpturi, reprezentând mai ales zei. Se crede că statuile zeilor și sculpturile lor erau situate foarte aproape și chiar adiacente canalelor datorită credinței că apa era sacră.

 

 

Bab Al Siq  (în arabă: poarta de acces)

Aici vei vedea trei blocuri masive, monumente pătrate sculptate din stâncă, apoi mormântul Obeliscului. Deasupra mormântului sunt patru piramide, precum și o nișă cu o statuie în basorelief. Mai jos este Triclinium, fostă sală de banchete.

 

 

Strada fațadelor

Este un nume dat rândului de morminte monumentale (mormântul lui Anesho – fost ministru al Reginei Nabatiyeh Shaqilh, care a condus între 70 și 76 d.Hr), sculptate în fața falezei de sud a Trezoreriei. Pe ambele părți, există o serie de interfețe decorate cu pietre funerare; unele dintre aceste interfețe au fost distruse de factori naturali.

 

 

Petra by night

Petra este spectaculoasă şi seara! Turul se numeşte Petra by night şi costă 17 JD/persoană, gratuit pentru copiii sub 12 ani. Biletele pot fi cumpărate de la intrarea în Centrul de vizitare al Petrei, de la agențiile de turism locale sau de la recepția hotelurilor.

 

 

După cum ai văzut, Petra este o experienţă memorabilă!!

Rămâne să o descoperi şi tu!

 

Cum ajungi în Petra?

Aşa cum spuneam, Petra se află la 240 km sud de capitala Amman și 120 km nord de staţiunea turistică de la Marea Roşie, Aqaba. Astfel că oricare din cele două puncte de referinţă vei alege, vei putea ajunge uşor la Petra. Dar şi mai uşor şi util ar fi să optezi pentru excursiile oferite de agenţiile de turism, împreună cu partenerii lor locali. De exemplu, 150 EUR/persoană este tariful unei excursii de o zi la Petra, cu transport, ghid turistic şi masa de prânz incluse, plecare din staţiunea turistică, Aqaba.

Ești interesat/ă de o vacanță în Iordania?


Contactează-mă!

 

@visitpetra.jo, youtube.com, wikipedia.org, flickr.com

Abonează-te la newsletter!

Vei primi sfaturi și recomandări pentru vacanțe memorabile