În Aqaba (Iordania), Marea Roşie te surprinde cum doar ea ştie, cu cea mai bogată faună şi floră submarină, cu plaje frumoase, late, nisip fin, soare strălucitor, unde vremea este potrivită pentru plajă pe tot parcursul anului.
Din Bucureşti spre Aqaba sunt zboruri directe – în regim charter – cu pachete complete de vacanţă!
Eu am ajuns în Aqaba în luna ianuarie şi erau peste 20 grade, vremea fiind bună de plajă, pentru că aici, unde deşertul este aproape, temperatura aerului se simte mai accentuat, faţă de Europa. În timpul verii, temperaturile depăşesc deseori 35 ° C, însă briza mării creează o atmosferă suportabilă. De asemenea, temperaturile te ajută să urmezi tradiția siestei locale: totul se închide în jurul orei 14:00 și se redeschide după somnul de după-amiază, în jurul orei 18:00.
Principalele atracţii din Aqaba
Fortul
Un reper turistic reprezentativ, fortul a fost construit între 1510 și 1517 și era folosit ca popas de pelerini în drum spre Mecca. Otomanii au ocupat castelul până la Primul Război Mondial, când, în 1917, cetatea a fost distrusă de bombardamentele de la Royal Navy din Marea Britanie.
Moscheea Sharif Al Hussein Bin Ali
Această moschee albă și strălucitoare este emblema oraşului Aqaba. Poartă numele străbunicului actualului rege, emirul din Mecca, ce a proclamat revolta arabă.
Acvariul
Face parte din marina Aqaba; deși locația sa, în umbra terminalului de feriboturi, nu te va face să te simți prea aproape de natură, vei avea totuşi posibilitatea să admiri varietatea de pești și corali din Golful Aqaba și să îţi dai seama cam ce ai putea vedea atunci când vei face scufundări.
Bazare, magazine, restaurante
De îndată ce vei sosi în Aqaba, îţi vei da seama că este vorba de o staţiune turistică foarte activă, cu multe magazine, terase, hoteluri elegante, bazare, cafenele, toate fiind aşezate şi organizate foarte bine, astfel încât turiştii să le poată descoperi uşor. E foarte interesant să descoperi staţiunea la pas, să vezi laolaltă turişti, negustori şi comercianţi, în mijlocul unei game ameţitoare de culori şi arome ale produselor tradiţionale: de la tarabe de fructe uscate şi condimente, patiserii şi tonete de îngheţată, până la magazine de textile şi bijuterii.
Plaja publică
Deşi oferă o privelişte foarte frumoasă spre Marea Roşie, nu ştiu cât de atractivă poate fi pentru noi, europenii, această plajă publică, pentru că femeile nu pot face baie aici, trebuie să ramână îmbrăcate, plaja fiind dedicată cu precădere localnicilor şi celor din lumea arabă, care obişnuiesc să aibă astfel de tradiţii. Aşadar, păstrează-ţi costumul de baie pentru plajele private din cadrul resorturilor.
Şi apropo de resorturi, Aqaba se poate mândri şi cu acest aspect, pentru că am întâlnit aici branduri hoteliere de renume, ce concurează reciproc pentru a le oferi turiştilor experienţe unice! Mövenpick Resort & Spa Tala Bay Aqaba 5* are cel mai mare centru Spa din Iordania, din cadrul unui resort, cu o suprafaţă de peste 1200 m pătraţi, ce oferă diverse tratamente cu ingrediente naturale specifice zonei, de la Marea Moartă. O altă recomandare este Mövenpick Resort & Residences 5* ce se bucură de o locaţie excelentă: foarte aproape de plaja privată cu nisip fin, dar şi de atracţiile staţiunii Aqaba: magazine, bazare, cafenele, restaurante etc
Nici Kempinski nu se lasă mai prejos şi se mândreşte cu cea mai frumoasă privelişte spre mare, văzută de la înălţime, de la o terasă impresionantă! În plus, cuplurile care vin aici se vor simţi foarte răsfăţate, datorită unor tipuri de camere cu design special. De exemplu, apartamentul executive panoramic view oferă o privelişte care îţi taie răsuflarea, plus un jacuzzi privat în cameră, decorat cu petale de trandafiri.
- Plaja publică din Aqaba
- Executive panoramic suite Kempinski Aqaba
- Plaja privată de la Movenpick Resort Tala Bay
- Centrul Spa de la Movenpick Resort Tala Bay
Împrejurimi
Ayla – “seaside living reinvented”
La aproximativ 10 minute de mers cu maşina din Aqaba, vei descoperi un teritoriu cu totul diferit de stilul tradiţional iordanian, numit Ayla. Este un teritoriu imens, cu peste 4 milioane de metri pătrați, un complex impresionant de vacanţă, construit de oameni specializaţi, ce au creat insule și lagune artificiale, reședințe şi hoteluri. Proiectul este în continuă desfăşurare şi va dura încă 20 de ani de acum încolo!
Priveşte videoul de mai jos să îţi faci o părere despre proiectul turistic Ayla!
Atmosfera este foarte plăcută la Ayla, te simţi de parcă ai fi într-un cadru cu adevărat natural, pe o plajă veritabilă, nu într-un loc artificial. Vei găsi aici tot ce e nevoie pentru momente relaxante la mare: plaje cu nisip fin (17 la număr, amenajate cu şezlonguri de diverse feluri, hamace, paturi), apă cristalină şi liniştită, restaurant cu bar şi terasă, plus un centru de agrement. Ai chiar posibilitatea să joci sau să înveţi golf, pentru că Ayla are şi un teren de golf cu 18 găuri. Pentru mine, golful a fost un moment inedit! 🙂
Tala Bay
Este o destinație remarcabilă pentru sejururi la plajă în Iordania, cu o lungime de peste 2 kilometri de plajă. Se află la 12 km de aeroportul din Aqaba şi foarte aproape de port. Tot aici, în Tala Bay se află şi resortul Mövenpick Resort & Spa Tala Bay, despre care vorbeam mai sus. Iar din portul din Tala Bay (din apropierea hotelului) poţi avea una din cele mai interesante experienţe din Aqaba: croazieră pe Marea Roşie, admirând frumuseţea cadrului natural şi bucurându-te de o zi plină la bordul yachtului.
Îţi reamintesc că din Bucureşti spre Aqaba sunt zboruri directe – în regim charter – cu pachete complete de vacanţă!
Iar excursia la Wadi Rum Desert este inclusă în tariful pachetului turistic!
Ești intresat/ă de o vacanță în Aqaba?
foto: arhivă personală; flickr.com, booking.com; video: ayla.com.jo
Tururi, activități și experiențe locale din Aqaba:
Articole
Cauta mai multeS-a deschis Expo 2020 în Dubai!
La nivel mondial, Expo are o tradiţie îndelungată! Primul eveniment expoziţional a avut loc în anul 1851 la Londra, în Hyde Park unde au participat 6 milioane de oameni. Această primă ediţie Expo de la Londra a fost cunoscută sub denumirea de The Great Exhibition şi a fost un eveniment de mare amploare pentru acele vremuri. De fapt, scopul în …
Continuă să citeștiTurta dulce: poveste de Crăciun
Astăzi vreau să vă spun o poveste. Luna decembrie este mai mult decât potrivită să ne amintim de poveşti, de copilărie şi de dulciuri tematice. Povestea de astăzi este despre turta dulce şi farmecul ei din perioada sărbătorilor de iarnă. “A fost odată ca niciodată un tăietor de lemne tare nevoiaş şi omul ăsta îşi avea căscioara la marginea …
Continuă să citeștiDulciurile şi călătoriile: legătură eternă
Înainte să mă apuc de acest articol, mi-au trecut prin minte multe locuri care m-au dus cu gândul la savoarea dulciurilor de acolo, unde, pur şi simplu, mi-am încântat papilele gustative! De la plăcinte tradiţionale, până la cele mai sofisticate prăjituri internaţionale, fiecare ţară pe care am vizitat-o, îşi are propriile tradiţii şi reţete culinare şi a fost minunat, de …
Continuă să citeștiAbonează-te la newsletter!
Vei primi sfaturi și recomandări pentru vacanțe memorabile