Aqaba

O staţiune turistică plină de viaţă, de pe coasta de nord-est a Mării Roșii, între Peninsula Sinai și Peninsula Arabică, Aqaba este cel mai mare oraș din Golful Aqaba și unicul oraș iordanian de pe litoral.

În Aqaba, Marea Roşie te surprinde cum doar ea ştie, cu cea mai bogată faună şi floră submarină, cu plaje frumoase, late, nisip fin, soare strălucitor, unde vremea este potrivită pentru plajă pe tot parcursul anului.

Din Bucureşti spre Aqaba sunt zboruri directe – în regim charter – cu pachete complete de vacanţă!

Eu am ajuns în Aqaba în luna ianuarie şi erau peste 20 grade, vremea fiind bună de plajă, pentru că aici, unde deşertul este aproape, temperatura aerului se simte mai accentuat, faţă de Europa. În timpul verii, temperaturile depăşesc deseori 35 ° C, însă briza mării creează o atmosferă suportabilă. De asemenea, temperaturile te ajută să urmezi tradiția siestei locale: totul se închide în jurul orei 14:00 și se redeschide după somnul de după-amiază, în jurul orei 18:00.

 

Principalele atracţii din Aqaba

 

Fortul

Un reper turistic reprezentativ, fortul a fost construit între 1510 și 1517 și era folosit ca popas de pelerini în drum spre Mecca. Otomanii au ocupat castelul până la Primul Război Mondial, când, în 1917, cetatea a fost distrusă de bombardamentele de la Royal Navy din Marea Britanie.

 

 

Moscheea Sharif Al Hussein Bin Ali 

Această moschee albă și strălucitoare este emblema oraşului Aqaba. Poartă numele străbunicului actualului rege, emirul din Mecca, ce a proclamat revolta arabă.

 

 

Acvariul

Face parte din marina Aqaba; deși locația sa, în umbra terminalului de feriboturi, nu te va face să te simți prea aproape de natură, vei avea totuşi posibilitatea să admiri varietatea de pești și corali din Golful Aqaba și să îţi dai seama cam ce ai putea vedea atunci când vei face scufundări.

 

Bazare, magazine, restaurante

De îndată ce vei sosi în Aqaba, îţi vei da seama că este vorba de o staţiune turistică foarte activă, cu multe magazine, terase, hoteluri elegante, bazare, cafenele, toate fiind aşezate şi organizate foarte bine, astfel încât turiştii să le poată descoperi uşor. E foarte interesant să descoperi staţiunea la pas, să vezi laolaltă turişti, negustori şi comercianţi, în mijlocul unei game ameţitoare de culori şi arome ale produselor tradiţionale: de la tarabe de fructe uscate şi condimente, patiserii şi tonete de îngheţată, până la magazine de textile şi bijuterii.

 

 

Plaja publică

Deşi oferă o privelişte foarte frumoasă spre Marea Roşie, nu ştiu cât de atractivă poate fi pentru noi, europenii, această plajă publică, pentru că femeile nu pot face baie aici, trebuie să ramână îmbrăcate, plaja fiind dedicată cu precădere localnicilor şi celor din lumea arabă, care obişnuiesc să aibă astfel de tradiţii. Aşadar, păstrează-ţi costumul de baie pentru plajele private din cadrul resorturilor.

 

Şi apropo de resorturi, Aqaba se poate mândri şi cu acest aspect, pentru că am întâlnit aici branduri hoteliere de renume, ce concurează reciproc pentru a le oferi turiştilor experienţe unice! Mövenpick Resort & Spa Tala Bay Aqaba 5* are cel mai mare centru Spa din Iordania, din cadrul unui resort, cu o suprafaţă de peste 1200 m pătraţi, ce oferă diverse tratamente cu ingrediente naturale specifice zonei, de la Marea Moartă. O altă recomandare este Mövenpick Resort & Residences 5* ce se bucură de o locaţie excelentă: foarte aproape de plaja privată cu nisip fin, dar şi de atracţiile staţiunii Aqaba: magazine, bazare, cafenele, restaurante etc

Nici Kempinski nu se lasă mai prejos şi se mândreşte cu cea mai frumoasă privelişte spre mare, văzută de la înălţime, de la o terasă impresionantă! În plus, cuplurile care vin aici se vor simţi foarte răsfăţate, datorită unor tipuri de camere cu design special. De exemplu, apartamentul executive panoramic view oferă o privelişte care îţi taie răsuflarea, plus un jacuzzi privat în cameră, decorat cu petale de trandafiri.

 

 

Împrejurimi

Ayla – “seaside living reinvented”

La aproximativ 10 minute de mers cu maşina din Aqaba, vei descoperi un teritoriu cu totul diferit de stilul tradiţional iordanian, numit Ayla. Este un teritoriu imens, cu peste 4 milioane de metri pătrați, un complex impresionant de vacanţă, construit de oameni specializaţi, ce au creat insule și lagune artificiale, reședințe şi hoteluri. Proiectul este în continuă desfăşurare şi va dura încă 20 de ani de acum încolo!

Priveşte videoul de mai jos să îţi faci o părere despre proiectul turistic Ayla!

 

 

Atmosfera este foarte plăcută la Ayla, te simţi de parcă ai fi într-un cadru cu adevărat natural, pe o plajă veritabilă, nu într-un loc artificial. Vei găsi aici tot ce e nevoie pentru momente relaxante la mare: plaje cu nisip fin (17 la număr, amenajate cu şezlonguri de diverse feluri, hamace, paturi), apă cristalină şi liniştită, restaurant cu bar şi terasă, plus un centru de agrement. Ai chiar posibilitatea să joci sau să înveţi golf, pentru că Ayla are şi un teren de golf cu 18 găuri. Pentru mine, golful a fost un moment inedit! 🙂

 

 

Tala Bay

Este o destinație remarcabilă pentru sejururi la plajă în Iordania, cu o lungime de peste 2 kilometri de plajă. Se află la 12 km de aeroportul din Aqaba şi foarte aproape de port. Tot aici, în Tala Bay se află şi resortul Mövenpick Resort & Spa Tala Bay, despre care vorbeam mai sus. Iar din portul din Tala Bay (din apropierea hotelului) poţi avea una din cele mai interesante experienţe din Aqaba: croazieră pe Marea Roşie, admirând frumuseţea cadrului natural şi bucurându-te de o zi plină la bordul yachtului.

 

 

Îţi reamintesc că din Bucureşti spre Aqaba sunt zboruri directe – în regim charter – cu pachete complete de vacanţă!

Iar excursia la Wadi Rum Desert este inclusă în tariful pachetului turistic!

 

Pentru detalii:


Contactează-mă!

 

foto: arhivă personală; flickr.com, booking.com; video: ayla.com.jo

City break la Praga în perioada Festivalului de Îngheţată

Festivalul de Îngheţată a fost înființat în 2015 și este în prezent cel mai mare festival de acest gen din Europa Centrală. La Praga Ice Cream Festival vei găsi toate tipurile și arome de înghețată. Evenimentul este pentru toată lumea si oferă divertisment pentru copii, dar și pentru adulți, o serie de concursuri și degustări. Iar iubitorii de fructe proaspete, …

Continuă să citești  

Excursie la Varşovia. De ce merită să vizitezi capitala Poloniei?

Sunt în Varşovia şi îți scriu de la faţa locului. Înainte de toate, vreau să îţi spun că nu mă gândeam să fiu impresionată prea mult de arhitectura unui fost oraş comunist, distrus aproape în totalitate în timpul războiului. Ştiam că a fost reconstruit, însă capitala poloneză m-a cucerit de la prima vedere. Arhitectura Varşoviei este foarte diversă: clădiri restaurate, …

Continuă să citești