Marsilia, un veritabil amfitrion al diversității, mi-a deschis porțile într-o lume în care tradiția se împletește armonios cu avangarda. Străbătând străduțele înguste, am fost învăluită de parfumul de lavandă și măsline, care mi-au ademenit simțurile într-un dans al aromelor provensale.

Vacanță în Marsilia: un loc în care tradiția se împletește cu avangarda

Mergând la pas prin Marsilia, am fost învăluită de o lume aparte, de cartier unde la fiecare colț se întâmplau lucruri diferite. Chiar lângă catedrala orașului (Cathédrale Sainte-Marie-Majeure de Marseille)  avea loc o revoltă stradală, iar la alți câțiva pași mai încolo, o mireasă cu al ei ginere și cu un fotograf în dotare, își făceau fotografiile de album de nuntă. Mai departe, pe o altă stradă lăturalnică, alți indivizi ciudați lâncezeau la un bar de zi neîngrijit, la fel precum arătau și ei, de altfel… Așadar, Marsilia cu de toate!

 

City break in Marsilia, Franta

City break in Marsilia, Franta

Marsilia, Franta

City break in MarsiliaCity break in Marsilia

Marsilia, FrantaMarsilia, Franta

Catedrala Sainte-Marie-Majeure de Marseille

Catedrala Sainte-Marie-Majeure de Marseille

 

După ce am parcurs toate aceste străduțe înguste de cartier, am ajuns în portul vechi din Marsilia, un loc de referință al orașului. Este cel mai vechi port din Marsilia și constituie centrul istoric și cultural al orașului, un loc de promenadă, de adunări culturale, agrement și sport. Portul a fost centrul economic al Marsiliei până la mijlocul secolului al XIX-lea, deschis comerțului dinspre Marea Mediterană și apoi dinspre coloniile franceze.

La fiecare pas, piețele vibrante mă tentau cu delicatese regionale, de la brânzeturi afumate până la faimoasele bouillabaisse – supele de pește ce sunt o simfonie a gustului. Plaja urbană oferă un contrast fascinant, cu tineri practicând volei pe nisip și bătrâni jucând pétanque în umbră, toți uniți sub cerul azuriu.

 

Portul vechi din Marsilia

Portul vechi din Marsilia

Portul vechi din Marsilia

La pas prin Marsilia, Franta

La pas prin Marsilia, Franta

Marsilia, Franta

Bulevardul Republique Marsilia, Franta

Bulevardul Republique Marsilia, Franta

City break in Marsilia, Franta

City break in Marsilia, Franta

 

Mai departe, măsurând pas cu pas promenada însorită, am ajuns la Notre-Dame de la Garde, mărturie a unei păci de nezdruncinat ce domnește asupra Mării Mediterane.

Emblemă a orașului Marsilia, catedrala Notre-Dame veghează asupra tuturor celor aflați în Marsilia: localnici, marinari, pescaril și a turiștilor, deopotrivă. Bazilica poate fi văzută din fiecare colț al orașului și se înfruntă de sus la Marea Mediterană, iar din vârful dealului, veți putea contempla panorama uluitoare. Datorită frumuseții sale arhitecturale exterioare și interioare și a vederii magnifice de 360 de grade peste tot orașul, bazilica este cel mai vizitat monument al orașului Marsilia. Puteți ajunge la Notre-Dame pe jos sau cu micul tren turistic.

 

Notre-Dame de la Garde, Marsilia, Franta

Notre-Dame de la Garde, Marsilia, Franta

Notre-Dame de la Garde, Marsilia, FrantaNotre-Dame de la Garde, Marsilia, Franta

Notre-Dame de la Garde, Marsilia, Franta

 

Am încheiat vizita mea scurtă, ce-i drept, dar consistentă, la o terasă cu vedere spre port, savurând un quiche lorraine și reflectând la diversitatea și frumusețea pe care Marsilia o etalează cu atâta nonșalanță.

 

Despre Marsilia, scurt istoric

Fondat în urmă cu mai bine de 2.500 de ani, orașul-port Marsilia are o istorie de independență viguroasă cu o varietate de forme. Și-a păstrat statutul de oraș liber chiar și după ce a fost cucerită de trupele lui Iulius Caesar în secolul I î.Hr., iar după secole de declin a reînviat și s-a bucurat de o mare independență sub controlul local al viconților din Provence, în secolele al X-lea și al XIV-lea.

Timp de secole, populația mixtă din Marsilia au făcut orașul să pară atât străin, cât și marginal vieții și culturii franceze. După cel de-al Doilea Război Mondial, însă, a putut să se dezvolte ca un important port european și centru industrial. Orașul care a fost punctul de plecare pentru întreprinderile coloniale trecute a suportat o mare parte din consecințele colonialismului francez.

Populația din Marsilia, extrasă din toate părțile Mediteranei, dar și din alte părți ale Europei și Africii, a fost întotdeauna amestecată, astfel încât nu a fost niciodată posibil să se vorbească despre un Marsilian „tipic”. În 1880, de exemplu, mai mult de unul din șase locuitori ai orașului era străin. Noii rezidenți au creat un model divers, uneori concentrat în anumite districte, cum ar fi cartierul musulman care a crescut în anii 1970 la nord de La Canebière și, uneori, specializându-se în anumite meserii sau profesii. Anumite grupuri de evrei, greci, armeni au propriile lor conduceri comunitare, care au recunoaștere semioficială.

Clima din Marsilia nu este specifică regiunii mediteraneene, în ansamblu. În timpul iernii, Marsilia este în special supusă vântului uscat și rece de nord-vest, cunoscut sub numele de Mistral, care bate în valea Ronului, uneori cu o forță considerabilă. În lunile de vară, temperatura crește la un nivel care ar fi neplăcut dacă nu ar fi briza mării.

 

Vrei să vizitezi Marsilia? Te ajut cu plăcere!


Contactează-mă!

 

Open chat
Bună ziua! Sunteți interesat/ă de o ofertă de vacanță? Vă rog să lăsați detaliile și adresa de e-mail.

Abonează-te la newsletter!

Vei primi sfaturi și recomandări pentru vacanțe memorabile