Chiar și fără să vă daţi seama, cu siguranţă aţi auzit sau aţi vizitat Place Vendôme care a apărut în numeroase filme, seriale și reclame din industria modei şi nu numai. Iar motivul este unul foarte bun. Această mecca a luxului și abundenței, Place Vendôme este înconjurată complet de clădiri sobre, elegante care găzduiesc astăzi unele dintre cele mai cunoscute branduri high-end. Pentru cine îi cunoaște deja puțin pe francezi, nu e deloc surprinzător că pentru ei această piață reprezintă centrul mondial al bijuteriilor. Totuși, eu cred că nu sunt prea departe de adevăr cu această afirmație pentru că am găsit aici unele dintre cele mai vechi și celebre nume: Boucheron, Chaumet, Mauboussin, Cartier, Van Cleef and Arpels. Am traversat spațioasa piață pentru a mă pierde relaxată pe străduțele laterale, înguste dar opulente, cu o doză de fast și grandoare tipic pariziene.
Branduri celebre și povești de familie în Place Vendôme
Piața Vendôme își începe povestea cu Ludovic al XIV-lea și are în centrul său, atât fizic, cât și simbolic, coloana Vendôme. Aceasta a măsurat ascensiunea și căderea fiecărui regim din trecut. Abia în timpul celui de-al Doilea Imperiu, această piață sub formă de pătrat octogonal s-a transformat într-o zonă comercială, plină de bunuri de lux. Marile mărci de bijuterii din lume au transformat Place Vendôme și Rue de la Paix, învecinată, într-un flux continuu de vitrine pline cu diamante strălucitoare, rubine și smaralde.
Mellerio, cea mai veche casă de bijuterii din lume
Familia Mellerio a fost prima care și-a deschis un spațiu comercial în apropiere de Place Vendôme. Datând încă din 1613, Mellerio este considerată cea mai veche casă de bijuterii din lume și una dintre cele mai vechi afaceri de familie din Europa. Mult timp a fost cel mai bine păstrat secret al nobilimii și al regalității, câștigându-și porecla de „bijutierul reginelor” de la prima clientă a sa, Marie de Medici, Regina Mamă a Franţei. Și pentru că buticul lor se află încă acolo, am dorit să vizitez locul în care această afacere a crescut de-a lungul secolelor, păstrându-și vii valorile și discreția. Astăzi, atât micul butic, cât și atelierul se află pe Rue de la Paix, la numărul 9, iar întreaga locație poate fi considerată o adevărată pagină de istorie. Una dintre cele mai impresionante colecții de bijuterii din istorie i-a aparținut împărătesei Eugénie, soția împăratului Napoleon al III-lea, care a fost un adevărat etalon al stilului din epocă. Știm despre ea că își schimba hainele și bijuteriile de trei sau patru ori pe zi și rareori purta aceeași ținută de două ori. Charles Frederick Worth i-a croit rochii, Louis Vuitton i-a creat cufere, iar Mellerio i-a creat o mare parte dintre bijuterii.
Chaumet, casa de bijuterii îndrăgită de soţii Bonaparte
Un alt loc asupra căruia am simțit că trebuie să mă opresc în Place Vendôme, este Vendôme numărul 12, adresa prestigioasei Chaumet. Recondiționată de curând, impresionantă clădire găzduiește acum saloane special amenajate pentru diferite ocazii. Oaspeții sunt călduros întâmpinați în buticul de la intrare și introduși în atmosfera unui trecut rafinat, maiestuos și, bineînțeles, foarte luxos. Una dintre cele mai faimoase camere din această clădire este salonul Chopin, declarat monument istoric. A fost decorat de artiști îndrăgiți de regele Luis al XVI-lea și Maria Antuaneta, iar acest nume l-a primit după ce Chopin și-a compus aici ultima mazurka.
Pentru Chaumet, această locație poartă o semnificație deosebită, destinul brandului fiind strâns legat de cele ale împăratului Napoleon și soției sale, Joséphine. Ascensiunea fulgerătoare și excepțională a cuplului Bonaparte a marcat începutul legendei lui Chaumet. Fondatorul, Marie-Étienne Nitot, nu a fost doar un martor privilegiat al acestei etape, ci mai presus de toate, un actor în povestea lor. Fascinată de bijuteriile create de Marie-Étienne Nitot, Joséphine a reinventat moda epocii sale și a devenit un model pentru toate doamnele de la curte care au umplut de comenzi atelierul lui Marie-Étienne Nitot. Astăzi, după mai mult de 240 de ani de activitate, Chaumet promovează aceeași art de vivre și același rafinament prin colecțiile High Jewellery, dar și prin comenzile speciale.
Legendarul Hotel Ritz
Alături de cele mai exclusiviste magazine de bijuterii și branduri de lux, Place Vendôme găzduieşte legendarul hotel Ritz. Așadar, acest parcurs al meu aici, nu se putea încheia fără să zăbovesc puțin în fața impresionantului Hotel Ritz Paris, hotel a cărui poveste începe în anii 1800, odată cu viziunea lui Cesar Ritz de a deschide un hotel demn de orice prinț. Atunci când și-a deschis prima dată ușile pentru clienții săi, mai exact pe 1 iunie 1898, hotelul avea electricitate şi camere dotate cu propria baie, un lucru neobișnuit pentru acea perioadă, tapițerii și decorațiuni de lux care au atras de-a lungul timpului personalități precum Coco Chanel, Ernest Hemingway, Chopin, Marcel Proust, Prințesa Diana, iar lista este lungă.
Hotelul a fost recondiționat și deschis din nou în 2016, păstrând, în continuare, stilul tipic secolului XVIII și caracterul emblematic, fastuos și luxos.
Mai mult decât atât, faimosul hotel Ritz este simbol al extravaganţei încă din perioada Belle Époque. Alături de talentatul bucătar Auguste Escoffier (care reuşea să îi impresioneze pe cei mai pretențioși clienți), Cesar Ritz a creat un hotel demn de regalitatea şi nobilimea din întreaga lume. Astfel că, în vocabularul oaspeţilor săi şi nu numai, a intrat un nou cuvânt: ritzy, sinonim al eleganței, extravaganței şi rafinamentului.
Cu această ocazie, mi-am îndeplinit dorinţa de a savura o cafea în lobby-ul de la Ritz Paris, răsfoind o carte pe care mi-am cumpărat-o recent şi care relatează povestea Ritz şi întâmplările sale de odinioară.
Cartier, dinastie a luxului Parizian
Despre celebra Casă de bijuterii Cartier s-au scris numeroase cărţi care povestesc, în detaliu, viaţa, dinastia şi patrimoniul lui Louis Francois Cartier.
Ceea ce vreau să subliniez, acum, este legătura firească, pănă la urmă, a brandului Cartier cu legendarul hotel Ritz.
În noiembrie 1899, la 1 an după deschiderea hotelului Ritz, Casa Cartier devenită deja celebră, îşi deschide un nou boutique, pe Rue de la Paix, nr 13, neîntâmplător, în vecinătatea hotelului. Proximitatea hotelului de elită, i-a oferit lui Cartier posibilitatea de a afla lista cu oaspeţii celebri. Astfel, clienţii de la Ritz puteau să descopere cele mai recente creaţii ale bijutierului, o destinaţie de promenadă pentru fericiţii călători care, la vremea respectivă, nu erau încă numiţi turişti…
Mai târziu, Cartier a deschis un nou boutique chiar în înteriorul hotelului, în celebrele sale galerii de lux, dar şi în Place Vendôme la nr 23, unde se găseşte şi în prezent.
M-am despărțit cu greu de Piața Vendôme, numită anterior Place Louis le Grand, Place des Conquêtes, Place des Piques sau Place International.
Explorată la pas, Place Vendôme m-a atras cu fiecare vitrină a sa și fiecare detaliu arhitectural. De asemenea, ceea ce am mai admirat foarte mult aici este ambianţa, în sine. Deşi mă aflam într-unul dintre cele mai exclusiviste locuri ale Franţei sau chiar ale lumii, nu am simţit, nicidecum, că doar cei bogaţi şi faimoşi sunt bineveniţi aici. Este loc pentru oricine ar fi interesat să cunoască, să respecte şi să admire istoria şi patrimoniul Parisului.
foto copyright @ANCAPAVEL.RO