Aix en Provence

Aix en Provence este mai mult decât un simplu popas pe harta Franței, este o călătorie înapoi în timp, un sanctuar al artei și culturii. În cele ce urmeaza, îți prezint scurta mea incursiune în Aix en Provence și motivul pentru care eu consider că acest orășel din Provence este o experiență a simțurilor...

Aix en Provence: o experiență a simțurilor

Încă de la primele semne ale zorilor, am urmat drumul spre Aix en Provence, un orășel din Provence, aflat la 30 km de Marsilia. Aici, timpul pare că a încetinit, lăsând loc frumuseții să respire. Străzile sale aliniate cu platani vechi de secole și fântânile arteziene au un farmec aparte, iar aroma de lavandă și peisajele impresioniste au completat de minue tabloul idilic.

 

Aix en Provence: o experiență a simțurilor

Aix en Provence: o experiență a simțurilor

 

Îmbrăcată în razele aurii ale unui soare abia trezit, am început ziua cu un sentiment de efervescență. Aix en Provence este mai mult decât un simplu popas pe harta Franței, este o călătorie înapoi în timp, un sanctuar al artei și culturii. Pavelele neregulate m-au ghidau printre clădiri de un galben cald, care găzduiesc ateliere de artă, cafenele intime și mici magazine cu produse artizanale de unde mi-am cumpărat o pastă de migdale cu fructe uscate și o pastă de trufe, delicioase ambele! În piața centrală, zgomotul conversațiilor și râsetele se combinau în totală armonie cu sunetul cristalin al fântânilor, creând simfonia urbană a orașului. Iar catedrala orașului, un loc sacru de mii de ani, a devenit un reper religios în Provence. Impozanta biserica îmbină trei stiluri arhitecturale (romanic, gotic și baroc), datorită numeroaselor modificari pe care le-a suferit de-a lungul secolelor. Astăzi, catedrala din Aix en Provence este un monument național și unul dintre cele mai vizitate situri din zonă.

 

Catedrala din Aix en Provence, Franța

Aix en Provence, Franța

Cafenele în Aix en Provence, Franța

City break în Aix en Provence, Franța

City break în Aix en Provence, Franța

 Aix en Provence, Franța

 

Bulevardele cu frunze și piețe publice sunt mărginite de conace din secolele al XVII-lea și al XVIII-lea, punctate de fântâni acoperite cu mușchi. Leii trufași de piatră păzesc cel mai grandios bulevard al său, Rue Mirabeau, unde se înșiruie cafenelele și buticurile artizanale.

În timp ce razele soarelui alunecau într-un joc de umbre printre crengile plataniilor, am simțit cum liniștea interioară îmi inundă ființa.

La fiecare pas, am fost plăcut învăluită de briza îmbătătoare care poartă esențe de lavandă și ierburi de Provence, amintind de tablourile lui Cezanne, fiul acestui loc. Admirând arhitectura barocă și fațadele decorate cu ferestre în stil franțuzesc, am înțelesc că Aix en Provence nu este doar un loc de vizitat, ci o experiență trăită cu fiecare respirație și privire care se pierde pe dealurile împodobite cu viță de vie și câmpurile de lavandă din depărtare. Iar faptul că Aix en Provence este un centru studențesc important, îl face să fie mai scump decât alte orașe provensale.

 

City break în Aix en Provence, Franța

City break în Aix en Provence, Franța

City break în Aix en Provence, FranțaCity break în Aix en Provence, Franța

Aix en Provence, Franța, magazine artizanaleCity break în Aix en Provence, Franța

 

 

Aix-en-Provence, orașul lui Paul Cezanne

Pe urmele lui Cezanne, aici, în Aix-en-Provence vei avea ocazia să cunoști mai multe despre viața pictorului, de la casa în care s-a născut până la locul său de odihnă eternă din cimitirul Saint-Pierre. Vei vedea orașul așa cum l-a experimentat artistul, urmând un traseu elegant semnalizat, care include locuri semnificative, repere ale tinereții sale, casele familiei sale și ale celor apropiați, dar și cafenelele la care obișnuia să meargă cu prietenii. Așadar, fiecare pas te va duce pe urmele celebrului pictor. Iar dacă ești pasionat de arta picturii, cu atât mai mult, acest orășel provensal va fi un loc interesant pentru tine.

 

Vrei să vizitezi Aix en Provence?

Îți pot oferi recomandări și oferte avantajoase de vacanță!


Contactează-mă!