Veneția

Veneția este acea latură a romantismului întruchipată de gondole colorate care plutesc liniștite pe "străduțe acvatice" de un smarald relaxant. Forfota de pe străduțele pietonale pavate frumos te trezește din amorțeala ce te cuprinde în momentul în care te întâlnești cu tabloul de întâmpinare, odată ce ieși din gara Venezia Santa Lucia. Dupa ce iți recapeți răsuflarea, poți incepe, liniștit, periplul.

Am trait un deja-vu, în momentul în care am ieșit din gara Venezia Santa Lucia și am văzut peisajul sublim însuflețit de canalul principal ce trecea prin fața mea, cu toate minunile acelea de căsuțe, hoteluri și biserici ce stăteau cuminți de o parte și de alta a apei. Fix aceeași senzație m-a cuprins la Roma, atunci când am ieșit de la metrou și m-a “izbit” imaginea Colosseumului. Mi-au trebuit undeva la cinci minute să-mi revin și să mă mișc din locul în care rămăsesem cu gura căscată, admirând contrastul puternic dintre nou și ceva foarte vechi și impunător, în mijlocul agitației cotidiene.

city break la Veneția

 

 

Un city break la Veneția

Veneția a devenit un oraș commercial, într-adevar și din acest motiv și-a mai pierdut din autenticitate, tocmai din pricina fluxului mare și constant de turiști veniți din toate colțurile lumii. Însă magia ei rămâne, indiferent de gradul de publicitate făcut.

Este un contrast foarte interesant între magazinele de modă renumite, luxoase și străduțele rurale, cu pavele sărite pe ici pe colo. Arcadele pe sub care treci pe lângă canalele ce împăienjesec Veneția, clădirile foarte vechi, construite în stil renascentist sunt primele elemente remarcabile. Și pe cât de frumoase sunt, pe atât de mult iți dau senzația de o fragilitate alarmantă.

Cu mult înainte ca Veneția să devină ceea ce știm că este de secole bune încoace, ea a fost doar o lagună mlăștionoasă, ce adăpostea pescarii săraci, încă din perioada romană. Din cauza faptului că era, practic, izolată față de partea continentală a Italiei, abia la începutul secolului al V-lea dH, a cunoscut ideea de dezvoltare a unei comunități și asta tocmai din pricina invaziilor barbare din acele vremuri cu care se confruntau locuitorii orașelor și satelor. Aceștia au vazut un prilej bun pentru a construi un refugiu excelent pe locul laugunei mlastinoase, astfel că, din primăvara anului 421 dH a început să ia naștere frumoasa noastră Veneția, denumită după anticul popor Veneti.

Un deliciu al Veneției este reprezentat de spectaculoasa catedrală a Sfântului Marco situată în piața cu același nume, ce datează din anul 828 dH și marchează trecerea de la fosta zonă a lagunei pe care este construită Veneția la imensa Mare Adriatică.

După ce m-am lăsat purtată pe starduțele întortocheate ce incadrează frumos firicelele de apa verde-albastruie mângâiate de gondolele vesele, am privit numeroasele spații de la parterele clădirilor ce găzduiau de la magazine cu produse vestimentare de lux, la produse accesibile oricărui buzunar, la cofetării și vitrine cu nenumărate feluri de paste artizanale și tarabe cu fel de fel de suveniruri. Când ajungi pe aici, ar fi bine să te înarmezi cu răbdare pentru a-ți exersa abilitățile de negoț, deoarece negustorii vrednici te vor întâmpina la tot pasul cu produse fel de fel pentru care sunt dispuși să se târguiască până când vei pleca cu cel puțin un produs achiziționat și cu zâmbetul pe buze.Hopefully!

 

city break la Veneția

city break la Veneția

 

Așa că, după tot acest zumzet din labirintul venețian, dintr-o dată, am iesit în piața San Marco, o piață imensă cu deschidere la Marea Adriatică. M-am oprit în mijloc și am inspirat o cantitate zdravănă de aer sărat și curat, am hrănit porumbeii dolofani care sunt cu zecile, aici, în piațetă și care întâmpină, impreună cu pescărușii vorbăreți, toți vizitatorii.

 

city break la Veneția

city break la Veneția

 

Pe marginea falezei, sunt pontoane, din loc în loc, pe unde te poți urca în gondole și unde poți face o scurtă plimbare direct pe mare.

Eu am fost la mijlocul lunii februarie și am prins vreme cu cer închis și precipitații slabe, iar temperatură în jur de 9-10 grade Celsius, fără pic de vânt. Însă, nu iți face griji, dacă și tu alegi să mergi în această perioada a anului, pentru că atmosferă este absolut magică, indiferent de anotimp, Veneția este de poveste, oricând.

 

Carnavalul de la Veneția

Dacă aș mai fi stat câteva zile, aș fi prins faimosul Carnaval venețian. Nu are o dată fixă, deoarece acesta se stabilește în fiecare an, în funcție de postul Paștelui. Ultima zi de festival trebuie sa fie înainte de prima zi din Postul Mare. Acesta a luat naștere în anul 1162, în onoarea victoriei Republicii Venețiene împotriva Patriarhatului din Aquileia. Costumele și măștile erau purtate, inițial, de către venețienii de viță nobilă sau de către vizitatorii orașului pentru a-și ascunde identitatea pe perioada festivitații, ulterior aceasta tradiție a fost adoptată și de către oamenii de rând și era un prilej extraordinar de socializare, deoarece era singurul moment în care nimeni nu era judecat și oricine putea vorbi cu oricine, indiferent de clasa socială, indiferent de gen și de etnie, practic toată lumea era tratată egal. Între anii 1797 și 1979 carnavalul a fost interzis. A reînviat, din dorința câtorva localnici de a readuce în prim plan tradițiile și de a atrage mai multi turiști.

Cea mai cunoscută mască venețiană este Bauta și este reprezentată de o mască albă, cu un nas lung și incovoiat. Gnaga este masca albă ce intruchipează o femeie, si este purtată, de obicei, de către bărbați. Arlechinul – Volto este masca albă cea mai simplă iar Medico della peste este acea mască albă cu nas foarte alungit și reprezintă doctorul ciumei.

Dacă, însă, nu ești pregătit pentru acest festival și nu ți-ai achizitionat o mască și un costum, ai următoarele variante: poți achiziționa la fata locului, însa preturile sunt piperate sau poți închiria un costum complet ori iți poți achizitiona doar o mască. Cea mai convenabilă variantă este cea în care vei apela la artiștii stradali, pentru picturi deosebite, pe chip. Prețurile oscilează între 3 și 5 euro, în funcție de complexitatea desenului.

Un alt simbol al festivalului îl reprezintă prăjiturile Galani – se fac dintr-un aluat extrem de subțire și întins foarte, foarte bine și după se prăjesc în ulei sau se coc în cuptoare pe lemn și Frittelle – o combinatie între clătita și gogoașa umpultă cu fel de fel de creme și stafide, prăjite până cand capătă o culoare aurie. Aceste bunătăți se fac doar pe parcursul festivalului și le găsiți în mai toate patiseriile și cofetariile lor. O nebunie!!! Ca și recomandare, patiseria Rosa Salva, este unua dintre cele mai vechi din Veneția, cu o traditie recunoascută în rândul turiștilor, însă va trebui să te înarmezi cu multă răbdare și să stai la coadă, deoarece acolo se pregătesc de zor, mii de bucăți de galani și frittelli. Dacă nu ai noroc la Rosa Salva, patiseria Nobile te așteaptă cu o gramadă de bunătăți proaspete. Poftă buna!!! ?

city break la Veneția

Tips & tricks

Fiind un oraș cu un numar foarte mare de turiști, să ții cont când vei alege un loc în care să te pui la masă, deoarece pe lângă prețurile afișate în meniu, la nota de plata se va mai adăuga o taxă per client, în plus, față de cele consumate.

Un alt sfat pe care o să ti-l dau (mai ales dacă ești bărbat) este acela ca aici este un context minunat pentru cereri în căsătorie, pe lângă romanticul Paris. Chiar eu am surprins un astfel de moment, în piata San Marco. Mă plimbam pe faleză admirând marea, când în fața mea, doi tineri urmau să-și trăiasă unul dintre cele mai frumoase momente din viețile lor. M-am retras puțin ca să privesc scena mai bine, fără ca prezența mea să-i stânjenescă în vreun fel. El – emoționat scoate din buzunarul hainei cu mâna tremurândă o cutiuță mică, roșie și cel mai probabil a pronuntat cuvintele magice pentru că imediat după, a venit reacția plină de fericire pură a ei și s-a auzit brusc un țipăt afirmativ.

Asa că…se poate! ? Să ții cont, dacă ai în plan să-ți ceri partenera în căsătorie că acesta este un loc magic, autentic și foarte potrivit pentru un astfel de eveniment, indiferent dacă cerul este înnorat sau dacă plouă.

 

Ești interesat/ă de o vacanță la Veneția?


Contactează-mă!

 

Tururi, activități și experiențe locale din Veneția:

 

 

Informații

Cauta mai multe  

Four Seasons Hotel Firenze: un reper al rafinamentului și al culturii florentine

Four Seasons Firenze este un loc emblematic al Florenței (Italia), construit într-o clădire restaurată din centrul orașului florentin, cu o vechime de peste 500 ani. Un paradis liniștit cu multă vegetație, flori, fântâni și copaci vechi de secole, o oază de liniște și frumusețe, chiar în mijlocul orașului. Arhitectura și designul interior sunt impresionante, combinând elemente istorice cu facilități moderne …

Continuă să citești  

Ramona și Răzvan: testimonial de vacanță în Seychelles

Seychelles: o vacanță exotică de calitate  Situat în inima Oceanului Indian, acest arhipelag format din 115 insule, numit Seychelles, oferă prilejul unei călătorii într-o lume plină de frumusețe naturală și aventură tropicală. În acest articol, avem prilejul să ne aventurăm în miezul Seychelles-ului, alături de turiștii mei, Ramona și Răzvan și să explorăm împreună cu ei acest colț de lume …

Continuă să citești  

Maldive – vacanțe pentru cupluri și luna de miere

  Vizitați insula Maafushi, cea mai populară insulă din Maldive Maafushi este o insulă mică din Maldive, dar plină de viață, unde puteți găsi o varietate de activități, restaurante și cazare. Dacă ați ajuns aici, puteți face snorkeling, scufundări, surfing, parasailing sau plimbări cu barca cu fund de sticlă. De asemenea, puteți vizita închisoarea din Maafushi, unde puteți afla mai …

Continuă să citești  
Open chat
Bună ziua! Sunteți interesat/ă de o ofertă de vacanță? Vă rog să lăsați detaliile și adresa de e-mail.

Abonează-te la newsletter!

Vei primi sfaturi și recomandări pentru vacanțe memorabile