Wadi Rum este una dintre cele mai frumoase zone de deşert din lume. Mai mult decât dune de nisip, această sălbăticie protejată, situată la granița sudică a Iordaniei, este unică datorită munților impresionanţi, din rocă şi granit, care se ridică falnici deasupra nisipului.
Citisem eu despre Wadi Rum înainte să ajung aici, despre faptul că oferă cele mai impresionante privelişti din zona de deşert şi eram foarte curioasă să le văd cu ochii mei, mai ales că mai fusesem înainte şi în alte locuri ale deşertului, precum cele din Tunisia, Egipt şi Dubai. Dar acum, pot spune că Wadi Rum nu suportă comparaţie cu nicio altă zonă a deşertului. Denumit pe bună dreptate şi “Valea Lunii”, deşi peisajele sale par a fi mai degrabă desprinse de pe Marte, cadrul natural din Wadi Rum este nesfârșit: formațiuni uluitoare de rocă, nuanţe roşiatice ale munţilor si ale nisipului foarte fin, linişte deplină, cer senin, soare strălucitor şi nu în ultimul rând, suflarea oamenilor deşertului (beduinii), toate acestea creează o destinație unică și valoroasă.
“This creed of the desert seemed inexpressible in words and indeed in thoughts” T.E.Lawrence
Îţi prezint, în cele ce urmează, un ghid cuprinzător pentru Wadi Rum și poţi începe să îţi planifici călătoria perfectă!
Scurt istoric
Wadi Rum a fost locuit de multe culturi încă din timpurile preistorice, incluzând și civilizația nabateeană, fapt care se poate observa din forma desenelor murale și a desenelor de tip graffiti. În vest, Wadi Rum poate că este mai bine cunoscut pentru legătura pe care o are cu ofițerul britanic T.E. Lawrence, care a traversat această zonă de mai multe ori în timpul revoltei arabe din 1917-1918. În anii 1980, una dintre formațiunile stâncoase din Wadi Rum a fost numită „Cei șapte piloni ai înțelepciunii”, după cartea scrisă de Lawrence ca o consecință a războiului, deși această carte nu avea nicio legătura cu Rum.
Punctul cel mai înalt din Iordania este muntele Um Dami, cu o înălțime de 1,840 m, localizat la 30 de kilometri sud de satul Wadi Rum. Într-o zi fără nori, se poate vedea Marea Roșie și granița cu Arabia Saudită.
De asemenea, Wadi Rum este lăcaşul beduinilor din tribul Zalabia care, lucrând cu alpiniști și turişti, au reușit să dezvolte un ecoturism care le este acum sursa principală de venit. Această zonă este acum una din atracțiile turistice cele mai importante ale Iordaniei, atrăgând un număr mare de turiști străini, în special iubitorii de aventură, dornici să experimenteze locuri inedite.
Când e bine să vizitezi Wadi Rum?
Poţi explora Wadi Rum pe tot parcursul anului, însă perioadele martie-mai și septembrie-noiembrie au cele mai plăcute temperaturi pentru zile întregi de explorare. Sezonul de primăvară este deosebit de primitor, pe măsură ce plantele de deșert revin la viață, acoperind valea deşertului cu flori sălbatice, iar beduinii îşi redeschid campingurile, cu turmele de capre, oi și caravene de cămile.
Cum ajungi în Wadi Rum?
Capitala iordaniană Amman şi staţiunea turistică Aqaba sunt două repere importante de unde poţi porni spre Wadi Rum, cu tur ghidat.
Din Bucureşti sunt zboruri directe spre Amman, operate de Tarom, dar şi mai interesante şi utile sunt pachetele turistice cu zbor charter Bucureşti-Aqaba.
Activităţi inedite în Wadi Rum
Jeep safari şi plimbări pe cămilă
Odată ce ai ajuns în deşert, jeep safari este un must do, o experiență pe care o poţi trăi doar aici, fâcând un fel de surfing cu mașina de teren pe dunele de nisip. Iar caravenele de cămile te vor îndruma şi ele spre uluitoarele formațiuni de rocă şi spre tot ce are mai interesant de oferit deşertul iordanian. Indiferent ce metodă de “transport” ai alege, peisajele deșertice din Wadi Rum te vor face să trăieşti aici o adevărată aventură!
Alpinism şi căţărări
Probabil eşti surprins să auzi că poţi face alpinism în deşert. Da, poţi escalada munţii deşertului, iar dacă îţi place stilul mai aventuros, Wadi Rum poate fi una dintre cele mai bune destinații din lume pentru senzaţii tari, în mijlocul deşertului. Stânca este de diverse tipuri, inclusiv gresie de calitate superioară, dar și secțiuni în care trebuie luate măsuri de precauție pentru a călca ușor. Atenţie! Nu oricine se poate aventura în descoperirea munţilor din deşertul Wadi Rum. Trebuie să ai experienţă în căţărări şi alpinism, iar pentru începători este nevoie musai de un ghid/instructor.
foto: flickr.com
Apus de soare în Wadi Rum
Sărbătoare de culori în continuă schimbare!
În funcție de perioada din an, soarele apune în Wadi Rum între orele 16.30 și 19.45. Apusul este o transformare absolut uimitoare a culorilor! O adevărată frenezie a culorii. Cerul se transformă încet dintr-un albastru deschis într-un portocaliu intens, ajunge un roșu arzător, urmat de purpuriu şi după ce soarele apune, amurgul devine gri, rece și apăsător…
Nu uita să priveşti tot ce te înconjoară pentru a prinde fiecare cadru: cum soarele “pune” munții roșii în foc și transformă munții galbeni în bucăți uriașe de aur; cum umbrele se prelungesc de-a lungul formaţiunilor rocilor şi dunelor de nisip. Apoi, găseşte-ţi un loc bun şi stai pe loc, uită de toate şi bucură-te de frumusețea momentului!
Cele mai bune locuri pentru a privi apusul de soare depind în principal de perioada din an. Fiecare sezon are propriile sale avantaje. Ghizii recomandă locurile Um Sabatah (formațiune de roci), Um Mugur (munte) sau Al Ramel lângă Jabal Al-Qattar (dună de nisip). Acestea sunt zone destul de deschise, oferind cele mai impresionante privelişti ale apusului.
La masă cu beduinii, oamenii deşertului
Aproape toți locuitorii actuali ai Wadi Rum sunt beduini. Triburile vechi de beduini erau nomazi, creşteau capre și oi în jurul deșertului, se mutau frecvent dintr-un loc în altul și îşi făceau așezări temporare. În timp ce unii continuă să mențină un stil de viață nomad tradițional, cei mai mulți trăiesc oarecum permanent în satul Rum – singura așezare din zonă protejată – și sunt foarte implicați în industria turismului din zonă. Multe elemente ale vieții Beduin rămân omniprezente în Wadi Rum, permițând turiştilor să se bucure de o experiență culturală autentică în timpul vizitei lor.
Este foarte interesant să cunoşti îndeaproape căminul beduinilor, să îţi dai seama de viaţa lor simplă, trăind într-un ritm propriu, aici în Wadi Rum, unde timpul parcă stă în loc. Pentru a înțelege Wadi Rum, trebuie mai întâi, să înțelegi oamenii locului. Ei sunt foarte tradiționalişti și conservatori, în umila lor categorie socială. Par duri și reci, dar sunt primitori. În cele câteva ore petrecute în Wadi Rum, noi, turiştii, am fost tratați ca parte a comunității lor, invitându-ne la masă, alături de ei.
Beduinii sunt oameni ospitalieri şi obişnuiesc să le ofere turiştilor o masă pregătită de ei, cu preparate tradiţionale, precum zarb-ul, o modalitate de a găti preparatele (carne de miel şi pui cu legume), timp de 2-3 ore, în nişte cuptoare improvizate sub nisip.
Asezonată cu muzică locală şi dans improvizat, seara s-a transformat într-o petrecere autentică, la cort, împreună cu beduinii.
Camping sub stele
Opțiunile pentru petrecerea nopţii în Wadi Rum sunt variate: de la tabere turistice sau saci de dormit în aer liber, până la structuri de cazare superioare. Indiferent de locul în care alegi să te cazezi, un lucru este cert: te vei simți aproape de natură, sub cerul înstelat, în mijlocul acestui paradis al deşertului.
În ceea ce privește campingul în stil beduin, ai destule opțiuni. Există tabere turistice în zonă, toate cu oferte similare, deși calitatea și curățenia variază. Fiecare tabără are o serie de cabine sau corturi care găzduiesc între 2 și 6 persoane și facilități comune de baie, cu apă încălzită cu energie solară. Zona comună include bucătăria, o cameră de servit masa în interior (un fel de sufragerie improvizată) și un spațiu în aer liber, unde, seara se face un foc de tabără. Şi deşi eşti într-un loc parcă uitat de lume, vei fi surprins să afli că tehnologia este prezentă şi aici: există energie electrică, semnal la telefon şi chiar internet wi-fi. Mai mult te atât, m-am amuzat să văd beduinii cum îşi verificau pe telefon reţelele de socializare facebook şi instagram :), toate acestea atenuând viaţa lor simplă, uitată de civilizaţie.
De asemenea, fermecătoarea ospitalitate beduină și frumusețea inspirată de deșert, îţi oferă o experiență de cazare foarte confortabilă. Aşa cum spuneam, există în Wadi Rum şi structuri de cazare superioare, unde te simţi ca la un hotel respectabil. Campingul se numeşte Wadi Rum Night Camp şi revoluţionează definiţia de camping de deşert; se mândreşte cu mobilier şi decoraţiuni luxoase, în cadrul unui complex de corturi cu bule, realizate parțial din plastic transparent, perfect pentru a privi stelele.
Explorează Wadi Rum într-un tur cu ghid turistic
Toate aceste experienţe pe care le-am trăit în Wadi Rum nu ar fi fost posibile dacă nu aveam un program organizat, cu ghid specializat. Rezervarea unui tur organizat este cea mai bună metodă pentru a-ţi asigura o călătorie perfectă în Wadi Rum. Este important să ştii de la început ce va include turul tău, iar dacă vei dori să faci opriri suplimentare, te va costa probabil o taxă suplimentară, ce poate fi negociată cu ghidul.
Cel mai uşor şi util este să optezi pentru excursiile oferite de agenţiile de turism, împreună cu partenerii lor locali.
În plus, există o ofertă specială, unde excursia la Wadi Rum este inclusă în tariful pachetului turistic.
Pentru detalii:
@wikipedia.org; foto: flickr.com, arhivă personală
Tururi, activități și experiențe locale din Iordania:
Articole
Cauta mai multeCroazieră de 11 zile pe Mediterană cu NCL ESCAPE – impresii și aventuri povestite de turiști
Odiseea Mediteraneană: croazieră de la Trieste (Veneția) la Barcelona, prin splendoarea coastei și a insulelor Ziua 1: Trieste (Veneția) Vacanța pe croazieră pornește din Trieste, un oraș cu o istorie fascinantă și o arhitectură splendidă, adesea umbrit de faima Veneției. Turiștii mei, o familie de 2 adulți pasionați de vacanțe pe croazieră și nu numai, au sosit în Veneția …
Continuă să citeștiFour Seasons Hotel Firenze: un reper al rafinamentului și al culturii florentine
Four Seasons Firenze este un loc emblematic al Florenței (Italia), construit într-o clădire restaurată din centrul orașului florentin, cu o vechime de peste 500 ani. Un paradis liniștit cu multă vegetație, flori, fântâni și copaci vechi de secole, o oază de liniște și frumusețe, chiar în mijlocul orașului. Arhitectura și designul interior sunt impresionante, combinând elemente istorice cu facilități moderne …
Continuă să citeștiPatru fete într-un circuit în Coreea de Sud: testimonial de vacanță
Un circuit în Coreea de Sud este un prilej de a trăi o experiență memorabilă pentru orice călător în căutare de aventură și iubitor al diversității culturale. Coreea de sud îți va oferi perspective noi asupra lumii întregi, mulțumită unei combinații fascinante de tradiție, natură și modernitate. Recent intoarse din călătoria lor, turistele mele („patru fete cu listă de locuri …
Continuă să citeștiAbonează-te la newsletter!
Vei primi sfaturi și recomandări pentru vacanțe memorabile