Excursie la Varşovia. De ce merită să vizitezi capitala Poloniei?

Odată ajunsă în Varşovia, capitala renăscută a Poloniei, un lucru mi-a fost foarte clar: Varșovia este diferită de alte capitale. De ce? Îţi voi spune imediat.

Sunt în Varşovia şi îți scriu de la faţa locului. Înainte de toate, vreau să îţi spun că nu mă gândeam să fiu impresionată prea mult de arhitectura unui fost oraş comunist, distrus aproape în totalitate în timpul războiului. Ştiam că a fost reconstruit, însă capitala poloneză m-a cucerit de la prima vedere. Arhitectura Varşoviei este foarte diversă: clădiri restaurate, locuinţe colorate care te duc cu gândul la cele din Praga, parcuri mari, similare cu cele din Viena, sticlă modernă și oțel minimalist, dar şi beton comunist, toate acestea creează o imagine a unei capitale renăscute din ruine, care nu îşi poate uita trecutul.

 

Îmi place Varşovia pentru arhitectura sa neoclasică impresionantă, pentru istoria sa tumultoasă, pentru ordinea şi buna organizare, pentru gastronomia şi deliciile poloneze dar și pentru faptul că aici am prieteni foarte dragi!

 

City break la Varşovia - ANCAPAVEL.RO

City break la Varşovia – ANCAPAVEL.RO

 

Istorie tumultoasă

Mixul arhitectural despre care povesteam, este un semn al trecutului dureros al capitalei poloneze. Varșovia a suferit cea mai mare distrugere din timpul celui de-al doilea război mondial. Mai mult de 8 din 10 clădiri erau distruse, în Varșovia, la finalul celui de-al doilea război mondial. Germanii au distrus-o din temelii. Hitler a ordonat ca întregul oraș să fie distrus, iar biblioteca și colecțiile din muzee să fie luate în Germania sau arse. Toate monumentele și clădirile guvernului au fost aruncate în aer de către trupele germane. O mare parte din Varșovia zăcea în ruină. În jur de 85% din oraș a fost distrus, inclusiv centrul istoric vechi și Castelul Regal.

 

La pas prin Varşovia

Şi totuşi Varşovia a supraviețuit! Astăzi, în timp ce mă plimb pe străzile largi şi aerisite ale capitalei poloneze, în mintea mea se derulează toată această istorie grea, care face notă discordantă cu frumuseţea şi civilizaţia pe care le admir aici, la tot pasul: o colecție fascinantă de muzee, clădiri şi catedrale, reinterpretează povestea complexă a Varşoviei, de la bucuriile muzicii lui Chopin până la tragedia ghetoului evreiesc.

 

City break la Varşovia - ANCAPAVEL.RO

City break la Varşovia – ANCAPAVEL.RO

City break la Varşovia - ANCAPAVEL.RO

City break la Varşovia – ANCAPAVEL.RO

 

Deşi este o vreme ploioasă, rece şi neprietenoasă, iar vântul suflă tare, nu pot să nu admir clădirile colorate din centrul istoric. Mă opresc şi le fotografiez. Surprind, de altfel, şi străduţele mici pietruite, magazinele cu suveniruri, cafenelele şi restaurantele în care lumea se înghesuie pentru a scăpa de vremea urâtă de afară. Nu văd prea mulţi turişti (e de înţeles, din cauza vremii), deşi numărul străinilor care vizitează Varşovia a crescut foarte mult în ultimii ani.

Cât de bine şi simplu e totul organizat aici! Până şi tramvaiele au fost reînnoite acum 10 ani. Această organizare simplă îmi dă o senzaţie atât de plăcută şi mă face să mă întreb (ca aproape de fiecare dată când ies din ţară) cum alţii pot, iar noi nu…

 

City break la Varşovia - ANCAPAVEL.RO

City break la Varşovia – ANCAPAVEL.RO

 

Mă opresc în faţa unei biciclete. Aş fi închiriat-o pentru că mie îmi place să merg pe bicicletă, dar ploaia se înteţeşte şi îmi strică un pic planurile. Apropo, Varşovia are un sistem impecabil de închiriat biciclete şi merită să faci un city tour pedalând.

 

City break la Varşovia - ANCAPAVEL.RO

City break la Varşovia – ANCAPAVEL.RO

 

Sunt aici împreună cu prieteni dragi, care locuiesc aproape de Varşovia şi imi sunt ghizi de excepţie! Suntem în centru şi mergem pe jos, să admirăm atracţiile oraşului care încep să apară, rând pe rând.

Zăresc Castelul Regal, unul dintre cele mai importante obiective turistice ale oraşului. Castelul mi se pare impresionant şi iar mă întoarce în istorie, când acesta era reşedinţa monarhilor polonezi. Datează din secolul al XIII-lea, când era doar o construcţie de lemn, cu un turn, iar un secol mai târziu devine reşedinţa regelui Sigismund al III-lea.

Program vizitare castel: 10am-6pm Marţi-Joi & Sâmbătă, 10 am- 8pm Vineri, 11am-6pm Duminica; în perioada Oct-Apr închide la 4pm; Bilet intrare: 20-30 zloţi

 

Bisericile din partea veche a oraşului au o arhitectură foarte interesantă încât merită să intri şi să vezi detaliile.

 

O  clădire care îmi atrage atenţia este cea a bisericii Sf Ana, cea mai veche clădire din Varşovia. A fost ridicată în secolul XV de către ducesa Ana Fiodorowna, pentru o mânăstire încredinţată călugărilor franciscani. De-a lungul timpului a suferit mai multe modificări, fiind avariată serios de trupele sudeze şi germane. Totuşi, este singura clădire din oraşul vechi, care nu a suferit prea multe pagube.

Catedrala Sf Ioan, situată lângă piaţa oraşului vechi, este un simbol istoric polonez şi singura arhiepiscopie a Varşoviei. Arhiepiscopia este legată de Castelul Regal, despre care ţi-am povestit, printr-un coridor lung de 80 m, construit la îndemnul reginei Anna (regina Poloniei și Suediei prin căsătoria cu Sigismund al III-lea Vasa, rege al Poloniei și Suediei) după tentativa de asasinare a regelui Sigismund III, chiar în faţa catedralei.

 

 

Lăsăm în urmă oraşul vechi şi mergem în zona nou construită a Varşoviei, ce poartă numele de oraşul nou. Vei vedea aici multe clădiri moderne, din sticlă, hoteluri de firmă, magazine, teatre, gara centrală şi Muzeul Culturii şi Ştiinţei, o clădire care seamănă cu Casa Presei, dar nu are nicio legătură cu presa. Le admir pe toate şi îmi dau seama că îmi place şi zona nouă a Varşoviei, care face o notă discordantă interesantă cu vechiul oraş. De fapt, aşa cum am mai spus, arhitectura mixtă a Varşoviei m-a cucerit.

 

 

Ceea ce mi-a mai plăcut foarte mult în Varşovia este faptul că oraşul are multe parcuri. (82 de parcuri are capitala Poloniei, spaţiile verzi din oraş ocupând 25% din suprafaţă).

 

Eu am vizitat parcul Łazienki, situat în centrul orașului, unul din cele mai mari parcuri din lume și cel mai mare, ca suprafață, din Varșovia. Are o suprafață de 76 de hectare şi este un loc perfect pentru relaxare şi plimbare. Milioane de turiști vizitează parcul Łazienki, unde petrec clipe minunate și, în același timp, reușesc să afle lucruri neștiute până atunci în legatură cu Varșovia. Stilul ales pentru arhitectura parcului a fost Barocul. Unele din cele mai frumoase clădiri ale Varşoviei, precum Casa Albă, Templul Dianei, Teatrul Roman și Palatul de pe apă, se pot găsi în acest parc.

 

Delicii poloneze şi gastronomie cu tradiţie

Facem un scurt popas la o ciocolată caldă, şi nu oriunde, ci într-un loc tot cu istorie. Este vorba de Chocolate Cafe E.Wedel, o ciocolaterie cu tradiţie, unde ai ocazia să încerci produsele din brandul E.Wedel. În caz că nu ştiai, Ernest Wedel este fondatorul companiei E.Wedel, o companie celebră din Polonia, producătoare de ciocolată şi dulciuri din ciocolată. Compania duce mai departe tradiţia, respectând reţeta autentică a lui Wedel, încă din anul 1851, când acesta a înfiinţat-o.

 

Ciocolateria E.Wedel, Varşovia - ANCAPAVEL.RO

Ciocolateria E.Wedel, Varşovia – ANCAPAVEL.RO

 

La recomandarea prietenilor mei, am încercat o ciocolată caldă dulce-amăruie, delicioasă! Oricum, indiferent ce alegi din meniul Wedel, vei fi copleşit de gustul special al dulciurilor. Interesant este şi faptul că în spatele locaţiei, se află laboratorul unde se pregătesc toate specialităţile ciocolateriei. Iar la intrare, e un mic magazin de unde poţi cumpăra o varietate de produse: ciocolată de tot felul, praline, bomboane, napolitane etc, ideale pentru cadouri tradiţionale. Eu de aici le-am luat alor mei suveniruri poloneze. Preţurile sunt pentru toate bunzunarele: de la 5 zloţi tableta de ciocolată până la câteva zeci de zloţi (praline sofisticate).

 

Ciocolateria E.Wedel, Varşovia - ANCAPAVEL.RO

Ciocolateria E.Wedel, Varşovia – ANCAPAVEL.RO

 

Şi dacă tot a venit vorba de tradiţie şi gastronomie poloneză, vreau să îţi spun ce am mai mâncat grozav în Varşovia. În primul rând, mâncărurile tradiţionale poloneze sunt preparate în strânsă legătură cu disponibilitatea produselor folosite. De asemenea, Polonia are un stil specific de gastronomie, datorită circumstanțelor istorice, cu influenţe ruseşti, nemțeşti și ucrainiene.

Polonia este o ţară agrară, cu o suprafaţă mare de păduri. Iar natura darnică îi oferă multe produse provenite din agricultură: cereale (pâinea şi diversele reţete pe bază de făină: colţunaşi, găluşte şi plăcinte). Tot din păduri provin şi preţuitele ciuperci, fructe de pădure şi plante aromatice. Varza este un ingredient de bază, atât al salatelor, cât şi al multor mâncăruri gătite din bucătăria poloneză. Iar carnea, bineînţeles, este nelipsită. De toate felurile: porc, vită, curcan, pui, raţă, peşte. La restaurantul tradiţional polonez Stary Dom am mâncat ciolan cu varză gătită. Delicios! La fel sunt şi pulpele de raţă sau coastele de porc cu sos foarte dulce, de roşii. De fapt, aproape totul se găteşte cu gust dulce în Polonia. Polonezii folosesc gemurile şi dulceţurile la multe preparate, inclusiv la cele cu carne. De exemplu, am mai mâncat ficăţei cu sos de vişine. În cazul acesta, n-aş putea spune că e un preparat pe gustul meu, dar merită încercat. Măcar de dragul procedurii prin care se prepară: bucătarul găteşte pe loc, în faţa ta, pe o masă mobilă.

Cina o închei cu o felie de tort din bezea cu fructe de pădure. Deşi pare foarte dulce, ingredientele sunt bine porţionate.

 

 

În Varşovia poţi mânca bine la preţuri accesibile, chiar şi la restaurantele cu pretenţii. Un fel principal costă între 25-50 zloţi, iar un desert costă între 18-25 zloţi. Oricum, preţurile, în general, pentru mâncare şi distracţie mi s-au părut comparabile cu cele din România.

 

Tot la categoria mâncare, mi-a plăcut că Varşovia are un mix reuşit între restaurantele tradiţionale şi cele internaţionale. Am mâncat o pizza foarte bună (San Marco se numea) la pizzeria Tutti Santi, vis a vis de Biserica Tuturor Sfinţilor. De aceea, designul pizzeriei are câteva motive decorative, inspirate din cele ale bisericii. Mi s-a părut un pic ciudat, dar nu cred că e rea ideea. Despre această pizzerie vei citi pe tripadvisor multe mesaje de genul “Best pizza in Warsaw”

 

 

Şi pentru că am amintit de distracţie, “scena” divertismentului  din Varșovia este cea mai populară din Polonia. Barurile şi cluburile pline de viaţă din centru, te invită să descoperi Varşovia “by night” . Acest oraș complex știe cum să se distreze!

 

Poţi ajunge în Varşovia uşor şi ieftin

Varşovia a devenit o destinaţie de city break accesibilă pentru români. Graţie zborurilor directe Bucureşti – Varşovia, operate de Lot Polish Airlines şi mai nou de Wizz Air, care aterizează tot pe aeroportul principal din Varşovia, Chopin. Dacă vrei să zbori cu o companie de linie, tariful unui bilet Lot Polish porneşte de la 100 EUR cu bagaj de cală inclus, iar dacă vrei mai ieftin, low cost, tarifele la Wizz Air pornesc de la 50 EUR, fara bagaj de cală. Tarifele sunt informative şi variază în funcţie de perioada achiziţionării. Cu cât mai din timp, cu atât mai ieftin!

  • moneda naţională poloneză este zlotul.1 PLN = 1, 11 RON
  • preţurile din Varşovia sunt similare cu cele din România
  • cazarea în Varşovia este pentru toate buzunarele; o cameră la un hotel bine localizat costă aproximativ 40 EUR/noapte cu mic dejun
  • se poate plăti aproape oriunde cu cardul; iar cash, în zloţi; în aeroporturi se poate plăti cash şi în EUR
  • Varşovia are un sistem impecabil de închiriat biciclete, foarte util celor pasionaţi de city tour pe două roţi; foarte bine funcţional este şi transportul în comun;
  • Din Varşovia se poate ajunge uşor la Cracovia (300 km), un oraş polonez pitoresc şi autentic, dar şi la  Auschwitz (315 de km), cel mai mare lagăr de exterminare nazist, unul dintre cele mai dureroase locuri din lume.

 

În concluzie, am avut parte de un city break de excepţie, în care am descoperit Varşovia, această capitală poloneză care m-a surprins de la prima vedere şi pe care ţi-o recomand şi ţie.


Contactează-mă!

  1. Daniela says:

    Cum altii pot si noi nu?

    Ascultam cu foarte multi ani in urma, la radio, un interviu cu un locuitor al Varsoviei, un sofer de autobuz. Imediat dupa razboi, in toti anii lui de serviciu, facuse sambata si duminica munca patriotica pentru reconstructia orasului. Asa a renascut orasul, cu munca multa, voluntara!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Poti folosi aceste etichete HTML:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Abonează-te la newsletter!

Vei primi sfaturi și recomandări pentru vacanțe memorabile