Turcia

Este una dintre cele mai bogate şi spectaculoase bucătării ale lumii, unde tradiţia şi-a pus amprenta. Astfel, Turcia atinge perfecţiunea în bucătărie. Acolo se află inima spiritului turcesc, bogat în arome şi în istorie. Poporul care a influenţat din plin şi bucătăria românească are secrete culinare care seduc pe loc orice turist.

Istoric şi influenţe 

Bucătăria turcească este în mare parte moștenirea bucătăriei otomane,care poate fi descrisă ca fiind o fuziune și rafinament al Asiei Centrale, Orientului Mijlociu și bucătăriei din Balcani, un “amestec” minunat de alimente simple nomade, lux bizantin și ingrediente proaspete. Îmbină influenţele mediteraneene şi levantine cu cele persane şi arabe. Este o bucătărie cu îndelungi tradiţii, dar care a rămas inocentă şi proaspătă, rafinată prin simplitatea ei, plină de gusturi şi arome prezentate în mod natural.

Bucătăria turcească şi-a pus amprenta puternic asupra celei greceşti. Multe feluri din bucătăria grecească provin din bucătăria otomană, iar denumirile lor le vădesc originile arabă, turcă sau persană. Cele mai vestite sunt moussaka (straturi de carne tocată de miel, vinete şi roşii, gătite în cuptor), tzatziki (iaurt cu usturoi, castravete şi mentă, sau mărar), yuvarlakia (chifteluţe cu sos) şi keftedes (chiftele).

De asemenea, stilul culinar turcesc a influenţat puternic şi bucătăria noastră, a românilor. Sarmale, ghiveci, cataif, baclava, sarailie, cafea, ciorbă, musaca, pilaf. Toate aceste preparate şi multe altele, au fost adoptate şi adaptate din bucătăria turcească. Le gătim altfel, dar nu trebuie să uităm de unde le-am preluat.

Poți testa bucătăria turcească atât în marile orașe şi staţiuni turistice, cât și în zonele rurale, acolo unde rețetele clasice împrumută din specificul locului.

Gustări şi aperitive

Lahmacun sau pizza turcească – pâinea proaspăt coaptă, acoperită cu sos de roşii, sos din carne de miel, piper şi legume; mercimek Köftesi (chifteluţe vegetale din linte, ceapă verde şi pastă de tomate, fel de mancare ideal pentru vegetarieni şi care merg de minune ca aperitiv sau garnitură; kaşarlı Pide (pâine proaspăt coaptă acoperită cu cascaval topit);

Supele fac parte din meniul de zi cu zi: supa de linte cu ceapă, morcovi şi boia de ardei sau Cacık, supă de iaurt cu castravete, mentă şi piper, foarte răcoritoare, se serveşte foarte des la masa turcilor, fiind companionul perfect al celorlalte feluri de mâncare care, în general, sunt mai grele; sau sogan corbasi, o supă de usturoi.

Preparate din carne: kebabul este produsul emblematic turcesc, care se serveşte întotdeauna tăiat în bucăți de carne de miel sau vită.

Un alt preparat tot din carne (tocată) este köfte care, la fel ca kebab-urile, se serveşte în restaurante sau taverne cu specific. Döner, un preparat din pui sau miel, gătit la foc mic, introdus într-o chiflă, se serveşte alături de multe legume. Sarmaua nu este tradiţional românească precum se crede, ci este tot un produs tradiţional turcesc. Doar că turcii preferă varianta sărmăluţelor în foi de viţă. İçli Köfte, un amestec de carne tocată, ceapă, boabe de grâu, condimente după gust, învelite într-un strat de aluat care apoi se prăjeşte; Çiğ Köfte, carne de vită gătită cu paastă de tomate, grâu şi usturoi, stropită cu un pic de lămâie.

Să nu uităm de praparatele din peşte şi fructe de mare care sunt foarte populare printre oamenii de pe meleagurile Turciei.

Şi la categoria dulciuri, turcii sunt renumiţi! Când spui desert turcesc probabil te gândeşti la baclavaua delicioasă şi foarte dulce. Dar mai sunt şi alte delicii, precum Künefe o “gogoaşă” din aluat mărunţit amestecat cu brânză dulce şi acoperită cu fistic şi miere. Sau Kadayıf, aluat de patiserie tocat foarte fin, acoperit cu sirop şi “înţepat” cu puţină zeamă de lămâie.

Tot din categoria dulciuri, să nu uităm celebrul turkish delight (rahat tradiţional turcesc), devenit ca un suvenir pentru cei mai mulţi turişti, care se întorc din vacanţe cu multe cutii turkish delight.

În Antalya de exemplu, există un laborator în cadrul unui resort, unde se prepară turkish delight, iar toţi turiştii cazaţi aici, le pot savura, proaspete, în fiecare zi. Am avut şi eu ocazia să particip la prepararea acestui deliciu 🙂

Una dintre cele mai populare băuturi ale lumii, cafeaua turcească păstrează încă anumite trucuri pentru a obţine cea mai bună cafea.

Cum se prepară adevărata cafea turcească? la ibric! 

In primul rând, cumpără cafea boabe sau măcinată proaspăt. Astfel cafeaua va fi mai aromată şi va avea un gust intens. Pune apă rece într-un ibric, ţinând cont de cantitatea pe care vrei să o prepari. Pentru fiecare ceaşcă de apă adaugă o linguriţă cu vârf de cafea şi una mică de zahăr (sau alt tip de indulcitor). Turcii nu îndulcesc prea mult cafeaua, ci atât cât să-i ofere o notă deosebită. Amestecă până se topesc cristalele de zahăr, apoi pune recipientul pe foc şi lasă-l la flacără mică. Aşteaptă să se umfle cafeaua în ibric, apoi ia recipientul de pe foc. După ce nivelul ei revine la normal, repetă încă de două ori această mişcare. Toarnă puţină cafea în ceşti, apoi pune pentru ultima oară ibricul pe foc şi ia-l înainte ca băutura să se umfle prea mult. Toarnă şi restul de cafea în ceşti, ţinând ibricul sus. Turcii garantează că metoda lor de preparare clasică este cea mai bună.

Şi Çay (ceai) are o reţetă tradiţională, obţinut prin infuzarea frunzelor atent selcţionate.

Paradisul mirodeniilor şi condimentelor este tot aici, în Turcia! Frunzele de mentă, şofran, boia sunt cele mai căutate şi sunt prezente permanent în bazarele tradiţionale.

Un alt paradis este cel al fructelor şi al cerealelor: struguri, pepene galben, cireşe, citrice, smochine, curmale, piersici, rodii, precum şi alunele, fistic, nucă, migdale sau sămânţa de brad.

Turcia îşi duce mai departe tradiţiile prin intermediul restaurantelor locale şi resorturilor all inclusive. Am avut şi eu ocazia să particip la câteva cooking show-uri, alături de chefii unor resorturi importante şi să aflu câteva din secretele lor culinare 🙂

@flickr.com, wikipedia.org, reţeteleluiradu.ro, gustos.ro

Abonează-te la newsletter!

Vei primi sfaturi și recomandări pentru vacanțe memorabile