Mykonos

 

Viaţa de noapte

E poate primul argument în orice discuţie despre „Ibiza Greciei”, o poreclă deloc exagerată.

Mykonos este iconic pentru cluburi, DJ celebri şi petreceri incendiare până târziu în noapte. Dar cluburile sunt doar o parte a tabloului. Muzica răsună peste tot: la terase sau restaurante veţi auzi adesea muzică grecească tradiţională, dar şi hiturile verii sau compilaţii de şlagăre internaţionale. Nimeni nu se dă în lături de la distracţie şi, când vine vorba despre distracţie, Mykonos chiar are de toate.

Iată aici lista cu cele mai populare cluburi din Mykonos

 

Oraşul Mykonos

Insula Mykonos nu are decât vreo două oraşe mai intens populate: Chora (sau Mykonos Town) şi Ano Mera. Eu aş sugera să rezervi măcar o jumătate de zi explorării Mykonos Town, orăşelul-capitală al insulei. Dincolo de arhitectura care pe mine mă încântă de fiecare dată, cu albul intens şi azuriul ca de cer senin al clădirilor, Mykonos Town e un labirint de străduţe, un amestec de tradiţional şi contemporan pe care merită să îl explorezi la pas. Opreşte-te să mănânci peşte proaspăt sau îngheţată, să faci cumpărături sau să faci aproximativ 724753 de poze senzaţionale 🙂

Apropo de cumpărături, Mykonos e un mic paradis. Poţi să mă crezi! În această insulă, farmecul e tocmai amestecul de magazine de lux – să vezi cum arată magazinul Louis Vuitton într-o clădire tradiţională grecească! – şi tarabe, magazinele de suveniruri locale sau magazinele de bijuterii ale meşterilor greci, în special în zona Matogianni. Nu e cel mai ieftin loc pentru cumpărături, dar pariez că n-o să pleci cu mâna goală.

 

Little Venice

Mica Veneţie e, aşa cum îi spune numele, o replică a oraşului de la Adriatică. Este de fapt, un cartier oarecum suspendat la marginea mării, aproape de plaja Alevkantra, în bătaia apelor Mării Egee. Multe dintre casele colorate sunt acum baruri sau restaurante, dar altele se pot închiria (umblă vorba că una dintre ele ar fi proprietatea unui megastar pop, dar cine ştie…). Nu rata o plimbare aici şi câteva poze cu barca. E greu de povestit farmecul acestui loc, dar sigur te va cuceri.

 

Morile de vânt

Morile de vânt din Mykonos sunt celebre în toată lumea. E foarte posibil să le fi văzut deja în fotografii pe internet; te asigur că, văzute în realitate, sunt şi mai spectaculoase. Pe vremuri, aici se măcina grâul; acum nu mai sunt demult în funcţiune, desigur. Unele au fost transformate în muzee sau restaurante, altele în locuinţe. Toate sunt perfect întreţinute şi reprezintă una dintre cele mai frumoase privelişti de pe insulă.

 

Plajele

Mi-e greu să îţi povestesc cât de frumoase şi de variate sunt plajele din Mykonos. Majoritatea sunt animate non-stop, dar există şi câteva plaje izolate unde te poţi refugia. Toate combină apropierea apei cu apropierea tavernelor tipic greceşti. Recomand nisipul alb şi eleganţa plajei Platis Gialos sau dinamismul din Paradise Beach (paradisul celor puşi pe petreceri non-stop). Pentru firile mai liniştite, Ornos, Agrari sau Agios Ioannis sunt plaje mai mici, dar foarte cochete şi liniştite.

 

Restaurantele

Peste tot în Mykonos se mănâncă bine. Nu bine; foarte bine! Eu recomand restaurantele Karavaki, Katrin sau Thioni din Mykonos sau restaurantul Reeza din cadrul hotelului Rocabella, la care merită să faci o excursie până în staţiunea Agios Stefanos. Dacă vrei o experienţă gourmet într-un loc senzaţional, hotelul Bill & Coo are un restaurant de nota 10 la toate capitolele. La extrema cealaltă, în Agios Sostis e Kiki, o tavernă excelentă, fără electricitate, dar cu salate şi feluri principale de senzaţie – şi o privelişte pe măsură.

 

Cinema & terasă

Pentru o experienţă inedită, recomand să îţi petreci o seară la terasă şi film. Cine Manto Mykonos e o oază în centrul oraşului, unde, printre palmieri şi cactuşi, poţi să te relaxezi cu mâncare excelentă, dar şi cu cele mai noi filme. În fiecare seară au loc proiecţii – verifică programul ca să vezi ce te-ar tenta mai tare, de la Star Wars la Ocean’s 8 sau filme pentru copii. E un loc care mie mi-a rămas în inimă.

Şi dacă tot am vorbit de terase, trebuie amintită şi Veranda Bar, locaţia unde se fac cele mai multe fotografii care suprind Micuţa Veneţie (Little Venice) a Mykonosului, în acelaşi cadru cu morile de vânt.

 

 

Delos

La jumătate de oră de croazieră pe apele azurii ale Egeei se află Delos, o insulă golaşă, unde, dacă reuşeşti să te fereşti de insolaţie, o să simţi istoria mai aproape. Aici, spune legenda, s-au născut Apollo şi Artemis. Acum, pe Delos e unul dintre cele mai bogate situri arheologice, cu amfiteatre, case, străzi şi temple păstrate în stare extraordinară. E imposibil să nu te impresioneze amprenta acestei culturi incredibile.

 

 

Acum că am înşirat atracţiile de top, vreau să îţi spun că mai sunt multe de descoperit în Mykonos, aşa încât e greu să nu îţi placă aici. E un loc mai scump şi mai exclusivist decât alte destinaţii din Grecia, dar merită din plin: are de toate pentru toţi, iar confortul de aici e, din toate punctele de vedere, cu adevărat la alt nivel.

Atât că eu, una, nu aş recomanda destinaţia familiilor cu copii mici, întrucât aerul de petrecere, agitaţia şi oarece aglomeraţie se simt până târziu în noapte. Pentru cei fără copii sau cu copii mai mari, însă, toate acestea vor contribui la fascinaţia locului. Turiştii cu poftă de plimbare şi/sau aventură pot închiria ATV-uri sau maşini şi explora insula pe toate părţile; cei cu poftă de răsfăţ se pot bucura în voie de spa-uri, terase, plaje, piscine şi umbreluţe.

Aş recomanda Mykonos în primul rând tinerilor, cuplurilor sau prietenilor care merg în gaşcă. Dar… ştii cum e: eşti pe cât de tânăr te simţi, aşa că, dacă toate cele de mai sus sună tentant, nu ezita! Aş paria că te vei întoarce cu cele mai frumoase poze dintre toţi cunoscuţii tăi – şi cu un aer de relaxare de invidiat!

 

Pentru recomandări mai detaliate şi pachete customizate, te ajut cu plăcere!


Contactează-mă!

 

foto: flickr.com; pixabay.com; ANCAPAVEL.RO